10. september 2018 Kan du matte med springer og løper?

Kan du matte med springer og løper?

For mange er dette et mareritt. Noen forsøker å unngå dette sluttspillet, simpelthen fordi de er redd for å mislykkes.

Kanskje den beste spilleren som ikke har klart det er stormesteren Vladimir Epishin (2567). Han ante ikke hvordan han skulle matte. Han satte patt, og det til og med etter at motstanderen kunne krevd remis på 50-trekksregelen. Men ikke fortvil. Det er enkelt dersom du lærer deg teknikken og øver noen ganger. Nå lærer vi oss dette en gang for alle!

Du har 50 trekk på deg. Ved perfekt spill fra begge skal du klare det på maksimum 33 trekk. Du har altså ikke mulighet til å gjøre mange feil. FM Andreas Moen gjorde det spennende i Europacupen i 2007 ved å matte i trekk 50.

Pattfare

Når man er sliten er det fort gjort å sette patt slik som Epishin. Som regel skyldes det en stor tabbe, men pass deg for denne stillingen:Svart holder remis med 1…Kd8. Uansett hvor løperen går er det patt.

To ting du må huske
For å klare det, er det viktig å angripe med alle tre brikkene samtidig. Dersom du utelater en brikke er du sjanseløs.

Du er også helt sjanseløs om du prøver å matte i feil hjørne. Husk at du bare kan matte i et hjørne av samme farge som løperen din. De fleste motstanderne kjenner til dette og vil prøve å holde seg borte fra det farlige hjørnet så lenge som mulig.

Slik vinner du

Mattbildet ser du til høyre her:

Du må gjennomføre tre trinn for å lykkes:

  1. Press kongen til kanten av brettet
  2. Ettersom motstanderens konge normalt forsvarer seg ved å løpe til det trygge hjørnet, må du jage kongen til det riktige hjørnet.
  3. Sett sjakk matt.

Trinn 1 skal gå greit dersom du bruker alle tre brikkene.

Trinn to er vanskeligst. Dette skyldes at du må vite hvordan du får kongen ut av det trygge hjørnet. I tillegg er det ingen enkel sak å tvinge kongen til matthjørnet. For å klare dette bør du kunne en W-manøver med springeren. Det som får mange til å feile er at kongen på et tidspunkt ser ut til å stikke av, men med den nevnte manøveren har du full kontroll.

For å illustrere fremgangsmåten tar vi en titt på hvordan den finske IM’en Mika Karttunen vinner. I dette partiet er alle de nevnte problemstillingene aktuelle.

Lær matt med løper og springer

Dersom du synes dette virker vanskelig, anbefaler jeg deg å spille gjennom partiet med brett og brikker. Deretter ville jeg øvd meg.

Dette kan du gjøre ved å gå sammen med en annen spiller og forsøke et par ganger hver med ganske kort betenkningstid. Eller du kan gjøre det på chess.com!

Her kan du trene to forskjellige matter med springer og løper: Enkel / Vanskelig

Vil du bli bedre i sjakk anbefaler vi boken Pump up your Rating. Akkurat nå har vi den også på tilbud:

På den måten vil det være bedre rustet enn Epishin og mange andre. Lykke til!


Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #1, 2009 og gjengitt med tillatelse fra NSF.

Tagged on:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *