17. september 2018 Løper og tårn. Vanskelig, men mulig!

Løper og tårn. Vanskelig, men mulig!

Sjansen er stor for at du vil oppleve sluttspillet med tårn og løper mot tårn.

Dette sluttspillet er svært komplisert, og lar seg ofte vinne dersom motstanderen ikke vet hvordan man skal forsvare seg. Det er derfor en god idé å bruke litt tid på å lære seg dette sluttspillet.

Jeg anbefaler deg ikke å pugge variantene, men heller prøve å forstå hva som foregår. Ta gjerne frem brett og brikker.

Hvordan vinner man slike sluttspill? Og hvordan forsvarer man seg egentlig? François-André Danican Philidor (1726-1795) var antagelig den første til å studere dette sluttspillet. Blant sjakkspillere er nok Philidor mest kjent for å ha fått åpningen 1.e4 e5 2.Sf3 d6 oppkalt etter seg. For dem som er opptatt av andre ting enn sjakk, er han kjent for å være en stor komponist. Her forholder vi oss imidlertid til sjakkspilleren Philidor, som var verdens sterkeste på sin tid. I 1749 ga han ut boka Analyse du jeu des Échecs. Boka ble oversatt til mange språk, og var kanskje den
viktigste gjennom et helt århundre. Hovedsakelig handlet boka om åpningsspill, men Philodor studerte også sluttspill.

Slik vinner du

Vi tar utgangspunkt i stillingen som Philidor studerte. Hvit kan vinne i diagramstillingen i neste spalte. Med sitt siste trekk 1.Tf8-f7 tok hvit kontroll over syvenderaden og truer 2.Ta7. Svart er nødt til å plassere tårnet sentralt hvor det kan forsvare den svarte kongen fra begge fløyer.

Selv verdensmestere sliter

I etterkant av verdensmesterskapet i Bonn i 2008 hadde chessbase.com et intervju med verdensmesteren Viswanathan Anand. Et av temaene i intervjuet var forberedelsene til den tøffe VM-matchen mot Kramnik.

Noe overraskende trakk Vishy fram sluttspillet vi nå er i ferd med å lære oss: ”Jeg trente på enkelte sluttspill som jeg var redd for […]. Utrolig nok er sluttspill med tårn og løper av den typen som det er veldig lett å glemme hvordan man forsvarer ordentlig. Selv stormestere har store problemer med å holde dette sluttspillet, så det er veldig komplisert”. (Oversatt fra chessbase.com. Intervju 26. Desember, 2008)

Jeg håper jeg ikke har skremt deg nå. Har du analysene til Philidor friskt i minne skal du være godt rustet. Før vi avslutter skal vi likevel ta en titt på to forsvarsteknikker, slik at du kan klare å holde remis.

Cochraneforsvaret

Dersom hvit i denne stillingen kunne fått kongen til d6 og løperen til d5, ville man vunnet slik Philidor viste. Dette unngår man ved simpelthen å spille tårnet mellom e1 og e2.

Løperen er bundet, noe som gjør at hvit før eller siden må flytte kongen. Spiller hvit Kd5 spiller du Kf8. Om hvit spiller Kf5 spiller du Kd8. På den måten vil den hvite kongen bli avskåret når løperen senere flyttes.

For at hvit skal komme videre må han antagelig slippe kongen din ut på brettet igjen.

Andreradsforsvaret

Dersom du ikke klarer å sette opp Cochraneforsvaret finnes det likevel en redning. Ved å holde kontrollen over andreraden finnes det nemlig et forsvar basert på et pattbilde. Kanskje du har sett dette partiet?

Magnus Carlsen – Loek Van Wely
Corus Wijk aan Zee 2007

Partiet har ikke hatt den utviklingen Magnus drømte om. Det er mange som ville latt seg knekke, men ikke Magnus. Han benytter seg av andreradsforsvaret. 68.Td2+! Det er veldig viktig å huske dette pattrikset. Dersom du ikke klarer å sette opp Cochraneforsvaret er det på denne måten du kan redde remisen.

Van Wely måtte trekke seg unna med 68…Kc4 siden 68…Lxd2 ville vært patt.

 

 

 

 

I nærmere førti trekk forsøkte han å finne en måte å knekke Magnus sitt forsvar på, men det beste han klarte var å fremtvinge følgende stilling.

Med sitt siste trekk 108…Kd3 truer Van Wely matt. Ser du hvordan du skal forsvare deg? Nettopp! 109.Td2+!
Lxd2 patt ½–½

 


Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #2, 2009 og gjengitt med tillatelse fra NSF.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *