24. september 2018 Forsvarsspill med festninger

Forsvarsspill med festninger

For å bli god i sluttspill er det viktig å ha et minimum av teoretisk kunnskap. Det blir for vanskelig å regne alt til bunns.

Det blir fort også altfor vrient å ”føle” eller resonnere seg fram til om en stilling er remis eller vunnet. Du bør derfor forsøke å gjøre noe av denne jobben hjemme. En måte å gjøre dette på er å kjøpe seg en god sluttspillbok. Det kan være bra nok å bla i boken i ny og ne.

Det viktigste er at du forsøker å utvide din teoretiske kunnskap om sluttspillet. Denne gangen skal vi se på noen få, men veldig viktige festninger.

Tviler du?

Kanskje du tviler på viktigheten av å kunne slike sluttspill. Vel, jeg skal vise deg et par eksempler. For mange år siden spilte jeg et parti mot Glenn Gaasland i et NM for ungdom. Jeg har for lengst mistet partiet, men denne stillingen glemmer jeg aldri.

Jeg hadde for en liten stund siden gjort et horribelt trekk, og hadde jeg ikke visst om følgende spesielle festning hadde jeg gitt opp med god samvittighet.

Dersom Glenn hadde spilt 1.Sb7 hadde jeg kastet inn håndkleet, siden a-bonden vil spasere uforstyrret i mål. Jeg øynet et lite håp ettersom jeg tilfeldigvis hadde sett den samme stillingen i en sluttspillbok noen år tidligere. Eneste forskjellen var at bonden stod på a7 istedenfor a6. Jeg krysset derfor fingrene for at han skulle spille 1.a7?? noe han heldigvis for meg gjorde. Jeg satt klar med 1… La8! og Glenn tittet forvirret på meg.

Etter litt nøling valgte han å slå den frekke løperen som stilte seg i veien. 2. Kxa8 Nå stod jeg ovenfor et skjebnesvangert valg. Der er opplagt at kongen må fanges i hjørnet. Men skal jeg spille 2…Kc7 eller 2…Kc8? Det ene trekket er remis, det andre taper. Et vanskelig valg å ta i en tidsnød, men tross alt valgte jeg 2…Kc7! og stillingen er remis.

Springeren klarer ikke å jage kongen bort fra c7 eller c8. Glenn forsøkte å hoppe rundt på store deler av brettet, men ingenting hjalp. Hadde jeg isteden spilt 2…Kc8?? hadde springeren klart det, lett som bare det.

Jeg vil benytte anledningen til å takke sluttspillboken på toalettet hjemme for dette halvpoenget. ½- ½

Følgende festninger bør du kunne på rams:

Løper og randbonde
Dette er kanskje den aller viktigste festningen å kunne. Det er umulig å jage den svarte kongen bort fra hjørnet uten å sette patt. I utallige partier har den forsvarende part reddet skinnet ved å avvikle til et slikt sluttspill. Dersom løperen går på samme som farge som forvandlingsfeltet til bonden er stillingen vunnet, dersom den er på motsatt farge er stillingen remis.

Vil du lese mer om sluttspill? Du finner vårt utvalg av bøker her!

Springer og randbonde
Noe av det samme gjelder denne stillingen. Kongen kan ikke avløse springerens oppgave i å dekke h-bonden ettersom det da vil bli patt. Denne stillingen er derfor død remis uansett om springeren står på g5, f6 eller f8. Det som er viktig å huske i sluttspill som dette er at man ikke skal dytte bonden helt fram til h7. Med bonden på h6 ville stillingen vært enkelt vunnet, fordi den hvite kongen kan innta g6 og springeren f7 før bonden dyttes i mål.

Løper og randbønder

Da jeg var lilleputt fikk jeg denne stillingen. Jeg var overbevist om at stillingen var vunnet og spilte derfor selvsikkert.

Motstanderen min spilte 1…Kh8?? og jeg mattet med 2.Kf7! Jeg trodde derfor at stillingen var vunnet. Først i etterkant har det gått opp for meg at stillingen er død remis etter 1…Kf8! Det går ikke an å jage bort den svarte kongen uten å sette patt.

Eksempel mot GM Tikkanen
Det tok noen år før jeg fikk ettertrykkelig konstatert at denne typen festninger er dønn solide. Se nemlig hva som skjedde mot GM Hans Tikkanen fra Sverige.

Det hjelper svært lite med en ekstra b-bonde og ettersom Tikkanen er langt bedre enn min forrige puttemotstander, spilte han 87….Kc8! og vi tok remis.

Vil du lese mer om sluttspill? Du finner vårt utvalg av bøker her!

Springer og randbønder

Dersom vi forvandler løperen til en springer skulle man kanskje tro at det lot seg vinne. Men det gjør det ikke. Man kan ikke gjøre fremskritt.

Test deg selv

Nå håper jeg du har lest nøye, for det er på tide med en liten test. Hvordan skal du vinne følgende stilling med hvit?

Ja, du ser riktig! Hvit kan gå inn med bonden, og det er hvit i trekket. Det er likevel ikke så enkelt. Ved å ta utgangspunkt i teorien om festninger som vi nettopp har sett på, vil du nok finne løsningen til slutt.

Ta frem brett og brikker og test deg selv før du ser på løsningen i neste spalte!

Løsning

Klikk på knappen for “vis løsning” under så får du alternativene!

vis løsning

Man har fem muligheter:

  1. 1.b8=D? er patt.
  2. 1.b8=T? er også patt.
  3. Om man forsøker å spurte frem med kongen med 1.Ke2 følger 1…Kxb7 2.Kf3 Kc8 og den svarte kongen rekker å løpe bort til g8 og det er en skuddsikker festning.
  4. 1.b8=S+ ser lovende ut, men etter 1…Kb7 2.Sd7 Kc8 vinner svart tilbake en offiser. Det ser ut som om hvit vinner etter 3.Sf6 Kxd8 4.Sxh7 Ke7 5.Sg5, men etter 5…Kf6! klarer svart å tvinge hvit til å spille bonden frem til h7. 6.Ke2 Kg6 7.h7 Kg7 Nå har vi festningen. Det hjelper lite at hvit vinner a-bonden med 8.Kd3 a5 9.Kc4 a4 10.Kb4 a3 11.Kxa3, for dette er en teoretisk remisstilling.
  5. 1.b8=L! er trekket som vinner. Det ser kanskje idiotisk ut å ha to løpere som går på svart, men poenget er å tvinge fram stillingen som jeg hadde mot puttespilleren og Hans Tikkanen. Den ekstra løperen kan nemlig brukes til å dekke f8-feltet, noe som gjør at hvit kan forsere frem matt. For eksempel 1…Kb7 2.Ld6 Kc6 3.L8e7 Kd7 7.Ke2 Ke8 5.Kf3 Kf7 6.Ke4 a5 7.Kf5 Kg8 8.Kf6 a4 9.Le5 a3 10.Lxa3
    Her ser du forskjellen. Svart blir tvunget inn i hjørnet og hvit får gleden av å matte med kongen. 10…Kh8 11.Kf7 matt!

 


Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #3, 2009 og gjengitt med tillatelse fra NSF.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *