Det blir fort også altfor vrient å ”føle” eller resonnere seg fram til om en stilling er remis eller vunnet. Du bør derfor forsøke å gjøre noe av denne jobben hjemme. En måte å gjøre dette på er å kjøpe seg en god sluttspillbok. Det kan være bra nok å bla i boken i ny og ne.
Det viktigste er at du forsøker å utvide din teoretiske kunnskap om sluttspillet. Denne gangen skal vi se på noen få, men veldig viktige festninger.
Tviler du?
Kanskje du tviler på viktigheten av å kunne slike sluttspill. Vel, jeg skal vise deg et par eksempler. For mange år siden spilte jeg et parti mot Glenn Gaasland i et NM for ungdom. Jeg har for lengst mistet partiet, men denne stillingen glemmer jeg aldri.
Jeg hadde for en liten stund siden gjort et horribelt trekk, og hadde jeg ikke visst om følgende spesielle festning hadde jeg gitt opp med god samvittighet.
Dersom Glenn hadde spilt 1.Sb7 hadde jeg kastet inn håndkleet, siden a-bonden vil spasere uforstyrret i mål. Jeg øynet et lite håp ettersom jeg tilfeldigvis hadde sett den samme stillingen i en sluttspillbok noen år tidligere. Eneste forskjellen var at bonden stod på a7 istedenfor a6. Jeg krysset derfor fingrene for at han skulle spille 1.a7?? noe han heldigvis for meg gjorde. Jeg satt klar med 1… La8! og Glenn tittet forvirret på meg.
Etter litt nøling valgte han å slå den frekke løperen som stilte seg i veien. 2. Kxa8 Nå stod jeg ovenfor et skjebnesvangert valg. Der er opplagt at kongen må fanges i hjørnet. Men skal jeg spille 2…Kc7 eller 2…Kc8? Det ene trekket er remis, det andre taper. Et vanskelig valg å ta i en tidsnød, men tross alt valgte jeg 2…Kc7! og stillingen er remis.
Springeren klarer ikke å jage kongen bort fra c7 eller c8. Glenn forsøkte å hoppe rundt på store deler av brettet, men ingenting hjalp. Hadde jeg isteden spilt 2…Kc8?? hadde springeren klart det, lett som bare det.
Jeg vil benytte anledningen til å takke sluttspillboken på toalettet hjemme for dette halvpoenget. ½- ½
Følgende festninger bør du kunne på rams:
Løper og randbonde
Vil du lese mer om sluttspill? Du finner vårt utvalg av bøker her!
Springer og randbonde
Løper og randbønder
Da jeg var lilleputt fikk jeg denne stillingen. Jeg var overbevist om at stillingen var vunnet og spilte derfor selvsikkert.
Motstanderen min spilte 1…Kh8?? og jeg mattet med 2.Kf7! Jeg trodde derfor at stillingen var vunnet. Først i etterkant har det gått opp for meg at stillingen er død remis etter 1…Kf8! Det går ikke an å jage bort den svarte kongen uten å sette patt.
Eksempel mot GM Tikkanen
Det hjelper svært lite med en ekstra b-bonde og ettersom Tikkanen er langt bedre enn min forrige puttemotstander, spilte han 87….Kc8! og vi tok remis.
Vil du lese mer om sluttspill? Du finner vårt utvalg av bøker her!
Springer og randbønder
Dersom vi forvandler løperen til en springer skulle man kanskje tro at det lot seg vinne. Men det gjør det ikke. Man kan ikke gjøre fremskritt.
Test deg selv
Ja, du ser riktig! Hvit kan gå inn med bonden, og det er hvit i trekket. Det er likevel ikke så enkelt. Ved å ta utgangspunkt i teorien om festninger som vi nettopp har sett på, vil du nok finne løsningen til slutt.
Ta frem brett og brikker og test deg selv før du ser på løsningen i neste spalte!
Løsning
Klikk på knappen for “vis løsning” under så får du alternativene!
Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #3, 2009 og gjengitt med tillatelse fra NSF.