18. februar 2019 Profylakse

Profylakse

Det er lurt å ha mange skumle planer og varianter i ermet når man spiller et parti. Mange glemmer imidlertid at det er like viktig å finne ut hva motstanderen pønsker på.

Dersom motstanderen din har en god idé er det viktig å tenke forebyggende. På sjakkspråket kaller man dette profylakse.

For å spille profylaktisk bør du forsøke å forstå motstanderens tankegang og planen bak det siste trekket. Dersom du ser at motstanderen har en god plan bør den stoppes, og dersom det er en dårlig plan må den gjerne gjennomføres.

I tillegg er det viktig at man er konkret når man spiller. Før man flytter bør man ha en klar mening om hva som er motstanderens beste svartrekk. Dersom motstanderens trekk kommer overraskende på deg har du antagelig ikke tenkt profylaktisk.

Kraften bak profylakse

I boken Secrets of Positional Play forteller Mark Dvoretsky at han fikk følgende oppgave av Simagin da Dvoretsky fortsatt var en skolegutt.

 1.d4 d5 2.c4 e6 3.Sf3 Sf6 4.Sc3 c6 5.e3 Sbd7 6.Ld3 Lb4 7.a3 La5 8.Dc2 De7 9.Ld2 dxc4 10.Lxc4 e5 11.0–0 0–0 

Stillingen har oppstått i en rekke partier. Storheter som Botvinnik, Najdorf og Reshevskij har alle hatt de hvite brikkene i denne stillingen. Simagins oppgave kom derfor antagelig overraskende på Dvoretsky. Oppgaven var nemlig: Hvit trekker og vinner!

Men dette kan ikke stemme, tenkte antagelig Dvoretsky (og jeg tipper du også). Det finnes jo ingen kombinasjon som setter matt eller vinner materiell.

På virkelig toppnivå er nok vurderingen ”vunnet” litt annerledes enn for klubbspillere flest. På høyeste nivå resulterer hvits beste trekk i en stilling som man bør vinne med beste spill, men for dødelige klubbspillere er nok ”klar fordel” en mer presis vurdering. Én ting er det imidlertid ingen tvil om – hvit gir svart store problemer med et profylaktisk kanontrekk.

Før vi begynner med å løse oppgaven er det viktig å finne kjernen i stillingen. Man finner raskt ut at løperen på c8 er hovedproblemet. Den står både offside og sperrer for resten av utviklingen.

Okay, la oss sette i gang! Det er hvit i trekket, men først spør vi oss – hva ville svart gjort dersom han var i trekket? Det første som faller meg inn er 12…Sb6 for å åpne opp for løperen på c8. Hvit kan imidlertid spille 13.Sxe5! med bondegevinst.

Det kan derfor virke naturlig å starte med 12…exd4, men hvit besvarer dette med 13.exd4! Poenget er å utnytte åpningen av e-linjen til å vinne tempo med 14.Tfe1 og svart blir liggende faretruende langt etter i utvikling. Neste naturlige forsøk blir derfor 12…e4, men den taktisk våkne spilleren oppdager raskt 13.Sxe4! som vinner bonde.

12…Lxc3 kan vi nesten forkaste på generelt grunnlag. Svart mister løperparet og det ser heller ikke ut til å hjelpe utviklingen noe særlig. Hvit svarer med 13.Lxc3 med soleklar fordel.

Hva ellers? Trekk som 12…Te8 blir møtt med 13.Sg5, mens 12…h6 strander på 13.Sh4 med ideen 14.Sg6 eller 14.Sf5.

Som du ser finnes det nesten ingen trekk. Forsøket med å få løperen i spill på dronningfløyen fungerer heller ikke. 12…b6 blir selvfølgelig møtt med 13.b4!

12…b5 er et posisjonelt grusomt trekk. Etter 13.La2 får svart flyttet løperen med 13…Lb7, men noe utviklingstrekk kan dette neppe kalles. Løperen er nærmest begravet bak egne bønder etter 14.b4!

Når man har tenkt slik en stund blir det klart hvilket trekk svart må gjøre: 12…Lc7! Som vi så stod løperen klønete på a5. I noen varianter ble den fanget, mens i andre varianter kunne hvit utnytte at den stod udekket. Dersom svart får gjort dette trekket har han all grunn til å være optimistisk. Han kan for eksempel følge opp med e5-e4 og Sd7-b6, og vips så løser utviklingen seg på et blunk.

Nå kommer siste, men avgjørende, ledd i den profylaktiske prosessen. Vi skulle så gjerne har hindret 12…Lc7. Hvis dette trekket ikke hadde vært mulig, hadde svart vært tom for trekk.
Ser du det?

Med 12.La2! kan hvit stoppe svarts plan. Poenget er at 12…Lc7 blir møtt med 13.Sb5! Hvit vil da både true løperen på c7 og en spidder med 13.Lb4. Alt dette ble mulig siden løperen på c4 ikke lenger blokkerer for hvits dronning mot c7. Etter hvits briljante trekk må svart i tillegg bekymre seg for trusselen 13.Sd5 som vinner løperparet.

La oss ta en titt på stillingen etter hvits mesterlige profylakse.

Det finnes ingen trekk som forbedrer den svarte stillingen. I de seks partiene hvor hvit har funnet 12.La2 har svart kun sluppet unna med remis én gang. Synes du dette var vanskelig? Da kan du trøste deg med at verken Botvinnik eller Reshevskij fant 12.La2! Najdorf, derimot, klarte biffen.

Mannen som tenkte profylaktisk

Du har nå sett hvor sterkt profylakse kan være. I neste eksempel vil jeg illustrere forskjellen på en som tenker profylaktisk mot en som ikke ofrer motstanderens planer en tanke. Partiet er å finne i Dvoretskys bok Secrets of Positional Play og Nimzowitschs klassiker Mitt system.

Von Gottschall – Nimzowitsch

Oppgaver: Profylakse

Du får nå tre oppgaver. Husk å se etter motstanderens beste trekk!

 

1.Enkel

Hvit er i trekket. Svart planlegger 1…Kc2 med planen 2…b1=D. Hvordan kan hvit redde remisen?

Klikk her for løsning på oppgave 1
Svart truer å spille 1…Kc2 for å eskortere bonden i mål. Hvit vil da måtte spille 2.Te2+, men da kan svart spille 2…Kb3. Hvit er så nødt til spille 3.Td1, men svart vinner etter 3…Ka2.

Eneste trekk som redder remisen er 1.Tg1! Poenget er at dersom svart spiller 1…Kc2 får vi tatt g-bonden med sjakk, og dersom svart manøvrerer kongen til a2 kan vi ta bonden på g2 med binding.

 

 

 

 

 

2. Middels

Hvit er i trekket. Hva truer svart og hva bør hvit gjøre?

Klikk her for løsning på oppgave 2
Hva truer svart? Jo, svart ønsker å spille 1…Dd7 for så å snappe bonden på b5. Hvit bør derfor spille 1.Sb1! Det er to grunner til at dette er et godt trekk. For det første stod springeren rett og slett dårlig på d2 siden den sperrer for utviklingen. Ved å trekke den til b1 kan den flytte videre til c3. Der vil den stå langt bedre, og viktigst av alt: Den dekker på b5.

 

 

 

 

3.Vanskelig

Hvit er i trekket!

Klikk her for løsning på oppgave 3

Hvit har et ubehagelig trykk mot svarts kongestilling. Det er ikke så lett å finne svarts beste plan, men du har kanskje funnet ut at svart bør spille 1…Ld7 med planen å spille løperen til e8 for å jage bort springeren på h5. Hvordan kan hvit stoppe denne planen? Løsningen er 1.Sd1! Ideen er at 1…Ld7 besvares med 2.Se3. Svart kan da ikke spille 2…Le8 for hvit vil da svare 3.Sf5! Med den elegante springermanøveren til e3 er det vanskelig å se hvordan svart skal løse problemene. Dersom du var fristet til å spille 1.Sxg7, med poenget 1…Dxg7 2.Dxe5!, kan du klappe deg selv på skulderen. Og dersom du fikk med deg svarts beste svar i 1…Tg8! er du en profylaksens mester


Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #6, 2009 og gjengitt med tillatelse fra NSF.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *