25. februar 2019 Dronningsluttspill

Dronningsluttspill

Mange skyr dronningsluttspill som pesten. Antagelig skyldes dette at variantene er lange og at man må ta høyde for utallige sjakker.

I Gjøvik internasjonale jubileumsturnering i januar 2009 sikret Jon Ludvig Hammer seg seieren etter å ha sakte, men sikkert nedspilt superstormester Mateusz Bartel. Mot slutten av partiet fikk imidlertid Bartel en gylden sjanse til å redde remis. Partiet illustrerer noe av kompleksiteten i denne typen sluttspill.

Bartel – Hammer

Hvordan skal man få taket på denne typen sluttspill? Det er tre prinsipper du bør merke deg for å kunne beherske dronningsluttspill:

  • Aktivitet er utrolig viktig. Dette gjelder både dronningen og kongen.
  • Fribønder er viktigere enn noensinne. En framskutt fribonde er normalt langt viktigere enn materiell.
  • Det er stor fare for evig sjakk. Den som er på defensiven bør derfor forsøke å svekke motstanderens kongestilling, mens spilleren som er på offensiven må være ekstra forsiktig.

Evig sjakk

Noen ganger er det hard arbeidsinnsats som skal til for å få til en evig sjakk. I følgende parti tipper jeg Viktor Kortsjnoj var sikker på seier, men tross stoltheten på d6 måtte han nøye seg med remis.

Viktor Kortsjnoj – Anthony J. Miles

Fribonden

Som sagt er fribønder gull verdt i dronningsluttspill. Man kan derfor si at kvalitet er viktigere enn kvantitet når det kommer til bønder i dronningsluttspill. I stillingen under ser du at hvit leder med en bonde. Svart innser derfor at det er tid for handling og sikrer remisen med et instruktivt bondeoffer.

O. Romanishin – M. Krasenkow

Aktivitet

I alle sluttspill er aktivitet alfa og omega. Dette gjelder selvfølgelig også i dronningsluttspill. Et artig eksempel er Magnus Carlsens avslutning mot Egypts beste spiller.

Ahmed Adly – Magnus Carlsen

 


Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #1, 2010 og gjengitt med tillatelse fra NSF.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *