11. mars 2019 Dronning mot tårn og løper

Dronning mot tårn og løper

Dronningen er best. Det var det første jeg lærte. Den er omtrent dobbelt så god som et tårn og tre ganger så god som en løper.

Men hvorfor driver alle stormesterne og ofrer dronningen for et tårn og en løper da? Jeg tok et dypdykk i tusenvis av partier og da jeg kom tungpustet til overflaten hadde jeg ett parti i hånden. Var det dette partiet som har fått alle til å ofre i øst og vest?

100-års jubileum?

Det har ennå ikke vært en stor feiring av det jeg skal til å vise deg, men etter min mening ble det første gode eksemplet på det posisjonelle dronningofferet for tårn og løper spilt for nøyaktig 100 år siden. Det var flere partier før dette hvor denne konstellasjonen hadde forekommet, men i ingen av disse partiene var dette som et resultat av en bevisst strategi. Som regel var det slik at en av spillerne var tvunget til å oppgi dronningen under et angrep.

Nei, for å finne det første gode og vellykkede tilfellet der en spiller frivillig valgte å gi dronningen for tårn og løper må vi tilbake til år 1910. Hovedrolleinnhaveren i partiet var Carl Schlechter.  Teoretikeren fra Østerrike var på ingen måte noen smågutt, for samme år spilte han uavgjort i VM-match mot Emanuel Lasker. Sjakkhistorien kunne fort sett annerledes ut, for Lasker var presset i knestående i denne matchen og bare to bukker fra Schlechter hindret Lasker i å fratre tronen som verdensmester. Motstanderen i partiet vi skal se på var ingen ringere enn Dr. Siegbert Tarrasch. Doktoren er en av de mest innflytelsesrike sjakkteoretikerne og er fortsatt kjent for en rekke teorier. Antagelig den mest kjente er “Always put the rook behind the passed pawn….Except when it is incorrect to do so”.

Men la meg komme til saken.

Schlechter – Tarrasch

Det moderne dronningofferet

“Chess, like love, like music, has the power to make men happy” – Siegbert Tarrasch

Antagelig likte ikke Tarrasch vendingen det forrige partiet tok, men han ville nok blitt glad om han kunne sett dagens tolkning av slike ofre. 100 år har gått og sjakken har nådd nye høyder og teoretikerne har nye bekymringer. De beste spillerne i verden analyserer åpninger som når langt ut i sluttspillet og heller ikke det posisjonelle dronningofferet har unsluppet analytikernes øye. I dag kan vi derfor se åpningsvarianter som er basert på slike ofre. Bare se på Ivantsjuks idé i grünfeld-indisk:

Tårn og løper er best

Dersom man klarer å få rettet tårnet og løperen inn mot svakheter hos motstanderen, står man ofte best. Det er imidlertid viktig å ikke tillate at dronningen skal angripe svakheter eller en utsatt konge. Følgende er et fabelaktig kampparti.

Boudy – Szabo

Det er veldig viktig at dronningen ikke får konkrete angrepsmål. Legg derfor merke til hvordan løperen finner en sterk posisjon der den er dekket av en bonde. Om i tillegg tårnet er godt forsvart har ofte dronningen problemer med å foreta seg noe konstruktivt. I det neste eksemplet vil du se fordelen av å ha to brikker som kan presse på svakheter. Dronningen er derfor ingen match for tårnet og løperen i følgende parti.

Goldin- Fominyh

Dronningen er best

Som i alle andre sluttspill er aktivitet det aller viktigste. Dersom dronningen er aktiv er det vel og bra, og dersom tårnet eller løperen i tillegg er passive er ofte dronningen helt suveren.

Short- Oll

I dette eksemplet så du at den avgjørende faktoren var svarts svakheter i b-linjen. Noen ganger må hvit jobbe atskillig mer for å tvinge fram slike svakheter, men du bør ha dette partiet i bakhodet neste gang du vurderer å ofre dronningen. Har du svakheter går det ofte dårlig, men dersom du står helt solid og samtidig har gode angrepsmål kan offeret være en god idé. Problemet for mange er antagelig å vurdere stillingen riktig. Du vil derfor få tre stillinger som du kan prøve deg på. Oppgaven din er simpelthen å avgjøre hvilket resultat partiet bør ende med.

1. Svart trekker

Klikk her for løsning på oppgave 1

Partiet bør ende i en udramatisk remis ettersom ingen av spillerne har angrepsmål. Som regel pleier spillerne å bli enige om remis i slike stillinger.

2. Svart trekker

Klikk her for løsning på oppgave 2

Svarts stilling er utrolig solid og det er en klar fordel å ha to offiserer med i angrepet. Mens hvits dronning er arbeidsløs vil svart enkelt omringe e5-bonden og med en fribonde i e-linjen bør svart vinne ganske enkelt.

3. Hvit trekker

Klikk her for løsning på oppgave 3

Hvit har et godt trekk i 1.a5! som introduserer mulighetene Dd4-c5 og et godt timet a5-a6. Svart er derfor bundet til passivt forsvar av dronningfløyen. Om hvit da avanserer med bøndene på kongefløyen vil svart få for mye å passe på og stillingen bør være enkelt vunnet for hvit. Svarts problem er en passiv løper, utsatte bønder og det faktum at hvits stilling mangler klare angrepsmål.


Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #3, 20010 og gjengitt med tillatelse fra NSF.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *