Publisert Legg igjen en kommentar

Bondekilen

En venn av meg klagde en gang noe voldsomt over en helt forferdelig tannpine. Jeg syntes synd på puslingen der han satte kurs for tannlegekontoret. En time seinere kom han flau tilbake – det var visst bare et popcornflak som hadde kilt seg fast.

Det meste i livet kan overføres til sjakk og vice versa, og det hadde jo vært fantastisk om det kunne finnes noe tilsvarende i sjakkens verden. Bare tenk hvor moro det hadde vært å kjøre inn en kile mellom tenna til motstanderen for deretter å se han vri seg i smerte. Vel, det kan du faktisk få til – bruk en bondekile!

Slik ser en bondekile ut:

Du kan gjerne tenke deg at de svarte bøndene er en flott tanngarde, mens den hvite bonden på h6 er et popcornflak som gjør det svarte livet til en pest og plage. En slik bondekile kan gjøre en hel tanngarde pill råtten.

En bondekile er altså en bonde som har kommet helt frem til sjetteraden, og som står mot en svart bonde på sjuenderaden.

Fordelene med å ha bondekilen i forrige diagram, kan listes som følger:

• Dersom det kommer en hvit dronning til g7, vil det være matt.

• Det er ofte motiver med sekkematt, og hvis svart noen gang lufter med f-bonden vil kongestillingen svekkes ytterligere.

• Dersom h7-bonden skulle gå tapt, vil hvit ha en livsfarlig fribonde nær forvandlingsfeltet. Som du ser, er det mange gode grunner til å forsøke å få til en bondekile. Det finnes imidlertid et faremoment med å ha en slik bonde også – den kan nemlig gå tapt. En tannlege klarte jo å få has på det lille popcornet, så det er ikke utenkelig at en våken svartspiller skulle klare det samme. Men én ting er sikkert, så lenge kilen lever, vil motstanderen vri seg i smerte.

Angrepsmotiver

Et stort talent er Flemming Christenson. I 1997 vant han junior-NM med hele 8,5 poeng på ni runder. Flemming Christenson jobber i dag som tannlege, og dette er neppe tilfeldig. På sjakkbrettet kan det nemlig virke som om han har en forkjærlighet for bondekiler. Øyner han mulighet til å skvise inn en liten bondekile i motstanderens bondegarde, er han ikke vond å be.

Flemming Christenson – Jussi Matti Kauko

Det neste eksempelet understreker angrepspotensialet i en bondekile. Det simpelthen vrimler av taktiske motiver forbundet med sekkematter eller situasjoner der den hvite dronninga inntar g7-feltet.

Torbjørn Ringdal Hansen – Øystein Dannevig

Bondekilen i sluttspillet

Også i sluttspillet kan en bondekile være en formidabel styrke. Naturligvis har Magnus Carlsen innsett dette. La oss se hvordan han kiler i hjel Levon Aronjan.

Magnus Carlsen – Levon Aronjan

Ta grep i tide

I det siste har jeg blitt mer bevisst på hvor sterk en bondekile kan være, så når jeg angriper, er det ikke uvanlig at jeg søker etter stillinger hvor det å etablere en bondekile kan være en naturlig plan. Og om motstanderen min har vært så uforskammet at han har fått til en kile på meg, skjønner jeg alvoret.

Torbjørn Ringdal Hansen – Jøran Aulin-Jansson


Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #3, 2011 og gjengitt med tillatelse fra NSF.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *