Publisert Legg igjen en kommentar

Dype sjakktrekk – tenk sluttspill tidlig!

Den nye sjakkboken fra stormester Torbjørn R. Hansen passer for den som kan det grunnleggende, men ønsker et løft i spillestyrken.

Sjakkinnsikt kan bestilles her!
Boka slippes 9. november.
Dype Sjakktrekk kan bestilles her!
Boka slippes 9. januar

– Boken er ganske uvanlig i sin sjanger, ettersom den tar for seg overgangen fra midtspillet til sluttspillet, forklarer forfatteren, stormester Trobjørn R. Hansen.

Målet er at leseren skal klare å avvikle til gode sluttspill, og deretter klare å få ballen i mål på en effektiv måte. Etter å ha vært sjakklærer i årevis, har han sett at det er her skoen trykker for de aller fleste.

Hva får du i boka?

– Det er enkelt å lære seg noen giftige åpninger, og få et par taktiske redskaper i verktøykassa, men langt vanskeligere er det å øke forståelsen. Dette ønsker jeg å oppnå ved å vektlegge pedagogiske og grundige kommentarer, slik at man skal bli klokere og sterkere for hvert kapittel man tilbakelegger, forteller stormesteren.

Boken kan sees på som en oppfølger til Sjakkinnsikt – bli bedre i sjakk med Torbjørn, og en ting de har til felles er at det kompliserte forklares på en lettfattelig måte.

– Nivåmessig er de to bøkene omtrent på samme nivå, men Dype sjakktrekk er nok et lite hakk mer avansert, mener Torbjørn.

De grundige forklaringene gjør at en relativt uerfaren sjakkspiller vil plukke opp masse, samtidig som det vil være mye matnyttig selv for en erfaren klubbspiller.

Sjakkinnsikt kan bestilles her! Sjakkinnsikt er den naturlige forløperen til dype sjakktrekk og tar for seg de fasene av spillet som Dype Sjakktrekk ikke tar for seg.

Hvert kapittel avsluttes med håndplukkede oppgaver fra Torbjørns elevers partier, eller opplevelser han har hatt som har vært spesielt instruktive. Sjansen er stor for at du vil kjenne igjen elementer fra ditt eget spill. 

Boken er delt i fire deler:

  • De to første delene tar for henholdsvis riktig bruk av bønder, og hvordan man skal gjøre gode bytter. Dette er avgjørelser som aldri kan reverseres, og det er her nesten alle strategiske feil gjøres. Jeg ønsker at man skal ha spillets siste fase i tankene lenge før det faktisk oppstår.
  • I bokens tredje del tar jeg for meg viktige prinsipper som gjelder på tvers av ulike sluttspill. Jeg starter med stillinger med ganske mange brikker på brettet, for det er denne typen sluttspill som oppstår aller oftest.
  • I bokens fjerde del vil du lære om viktig sluttspillteori. I motsetning til de fleste andre bøker om sluttspillet begrenser jeg meg til å gå gjennom den teorien du ofte vil få bruk for. På denne måten blir det overkommelig å komme seg gjennom boken, og du slipper å bry deg om tekniske sluttspill som du mest sannsynlig aldri får bruk for.

Dype Sjakktrekk – tenk sluttspill tidlig kan kjøpes hos oss fra lanseringen tirsdag 9. januar kl 18:00 eller her i nettbutikken.

Se alle bøkene vi har av Torbjørn R. Hansen:

Publisert

Julens bestillingsfrister

Er du sent ute? Vi utsteder gavekort både på butikken vår og på flere sjakktreningsmuligheter. Sjekk utvalget vårt her!

Det er forskjellige frister for landet – men du er garantert levering hvis du bestiller innen 16. desember kl 10:00!

Dette gjelder både om pakken sendes som brev og om den sendes som pakke (på dør/hentested). Merk at det er forskjellige frister for leveringstypen.

Merk at fristene er veiledende fra Posten og vi tar ikke ansvar for pakker som kommer for sent frem.

BostedBestillingsfrist
Pakke hentested
pakke levert hjem
Bestillingsfrist
Pakke i postkassen
Nordland, Troms og Finnmark
(postnr 8000-9999)
UTLØPT!UTLØPT!
Sør-Norge
(postnr 0000-7999)
21. desember
kl 10:00
UTLØPT!
Publisert Legg igjen en kommentar

Sjakkinnsikt – bli bedre i sjakk med Torbjørn

Boken vil gi deg et løft som sjakkspiller, enten du herjer på nettet, spiller i klubb eller følger med fra sofaen når det er sjakk på TV.

Sjakkinnsikt kan bestilles her!
Boka slippes 9. november.

– Sjakkinnsikt skiller seg fra andre sjakkbøker på flere områder. Boken skal være lett å lese, samtidig som du skal lære mye. Dette er løst ved at det er grundige forklaringer, istedenfor et hav av varianter, forklarer Torbjørn.

Målet er at du skal kunne lese boken på sengekanten og faktisk blir litt klokere. Du trenger ikke spille gjennom trekkene på et sjakkbrett.

– En lettlest bok er ikke ensbetydende med lavt nivå. Som fulltids sjakktrener vet jeg hvor skoen pleier å trykke, og ønsker derfor å forklare kompliserte ting på en enkel og forståelig måte, forteller han.

Hva får du i boka?

Det finnes mange begynnerbøker i sjakk, men Sjakkinnsikt er ikke en av disse.

Sjakkinnsikt treffer deg som kan det grunnleggende, men som ønsker et løft. Den treffer også mer drevne spillere, for jeg tar opp temaer og misoppfatninger som selv sterke spillere gjør. Vi sikter oss inn på en målgruppe som faller gjennom litt mellom to verdener, sier stormesteren.

Sjakkinnsikt er altså ikke en blytung teoribok. Den er heller ikke en begynnerbok. Og ja, den er på norsk! Sjakkbøker er som regel spekket med briljante trekk og kombinasjoner.

GM Torbjørn Ringdal Hansen har trent opp mange av Norges stormestre, og i tillegg til å jobbe som sjakktrener på heltid har han vært med å starte opp både Sjakkhuset og The Good Knight. Sjakkinnsikt er skrevet med Dag Einar Sommervoll.

– Joda, du finner dette i Sjakkinnsikt også, men i tillegg finner du realistiske situasjoner som kunne oppstått i dine partier. Dag Einar er elev i denne boken, mens Torbjørn er læremester. Antagelig gjør Dag Einar lignende feil som det du kunne gjort. Det er vel og bra å lære av sine egne feil, men hvorfor ikke lære av Dag Einar sine? spør Torbjørn

Hovedfokus på midtspill

Boka har hovedfokus på midtspillet, og det aller viktigste målet med boka er å øke forståelsen din i denne fasen av spillet.

– Vi ønsker å ruste deg opp med både posisjonell og taktisk forståelse. Noe av det vanskeligste er å forstå hvordan man skal tenke i ulike stillingstyper. Et mål er at du skal forstå stillingen bedre, og skjønne hva som kreves av deg i ulike stillingstyper, forklarer Torbjørn, som har nesten 20 års erfaring som sjakktrener.

Mange sliter med overgangen fra åpningen til midtspillet. For å hjelpe deg med dette forklarer Torbjørn hva man bør sette søkelys på det øyeblikket åpningsfasen er fullført.

– Hvor skal man spille? Har jeg tid til manøvrering eller er tiden moden for et angrep? Hva i all verden skal jeg gjøre nå? Dette er typiske spørsmål man stiller seg selv under et parti. Neste gang det skjer, hører du kanskje min stemme i hodet, smiler Torbjørn

Litt åpningsteori

Det finnes utrolig mange åpningsbøker, og fellesnevneren for de aller fleste er at de sikter veldig høyt. I Sjakkinnsikt presenteres et enkelt, men gjennomtenkt repertoar.

– Åpningene er tett knyttet opp mot det du har lært tidligere i boken. Du blir presentert litt grunnleggende teori, etterfulgt av et modellparti der ideene gjennomføres i praksis. Etter at åpningen er fullført står du overfor problemstillinger som er diskutert tidligere i boken, forklarer han.

Kun et halvår etter forrige utgivelse, har altså Sjakkhusets stormester, Torbjørn Ringdal Hansen, fullført en ny sjakkbok. Denne gang på norsk, men det er ikke noe hastverksarbeid, lover forfatteren

– Vi starte å jobbe med denne boka for mange år siden. At begge bøkene kommer ut samme år, er bare tilfeldigheter, sier han

Boka kan kjøpes i butikken på The Good Knight fra 9. november, eller forhåndsbestilles på sjakkhuset.no allerede nå.

Publisert 1 kommentar

Win with the Caro-Kann!

Bestill boka her – vi sender fort og kan sende signert utgave!

Endelig har Sjakkhusets stormester, Torbjørn Ringdal Hansen, fullført sin aller første sjakkbok!
Sammen med Sverre Johnsen har han skrevet boken “Win with the Caro-Kann“.

– Når man skriver en sjakkbok er det ikke bare språket og pedagogikken som må sitte. Man må hele tiden sørge for at anbefalingene holder stand og være oppdatert med siste nytt. Dette bokprosjektet har jeg jobbet med utallige kvelder de siste årene, og det er deilig å komme i mål, forklarer Torbjørn

“Caro-Kann er et glimrende våpen om man ønsker å vinne med de svarte brikkene.”
GM Torbjørn Ringdal Hansen

Torbjørn har spilt Caro-Kann hele livet, og har etter hvert blitt en spesialist i flere av systemene. Spesielt varianten 1.e4 c6 2.d4 d5 3.Sc3 dxe4 4.Sxe4 Sf6 5.Sxf6 exf6 har blitt hans varemerke, og i denne boken deler han mange av hemmelighetene med deg.

– Caro-Kann er et glimrende våpen om man ønsker å vinne med de svarte brikkene. En stor fordel med åpningen er at du kan spille aggressivt, samtidig som du har en solid grunnstilling. I flere av de viktige systemene kommer vi med to anbefalinger for svart, slik at du kan finne det du trives aller best med, forteller han.

Dette er GM Torbjørn Ringdal Hansens første bok. Han har trent opp mange av Norges stormestre, og i tillegg til å jobbe som sjakktrener på heltid har han vært med å starte opp både Sjakkhuset og The Good Knight. Sverre Johnsen har skrevet en  rekke bøker, deriblant Spill Siciliansk og How to beat the Open Games. Sammen har de nå lagd et hardtslående repertoar mot 1.e4!

Publisert Legg igjen en kommentar

Botvinnik og fribønder

Når det er noe feil med motstanderens stilling er det viktig å handle raskt. Om du spiller slapt i slike situasjoner kan motstanderen fort slippe unna.

En typisk situasjon er når du har en fribonde.Det sier seg selv at det å forandre en bonde til en større brikke er mye verdt, og av og til er det ekstreme virkemidler som må til. I følgende parti fikk Maxime Vachier-Lagrave inn en fantastisk avslutning.

Robert Fontaine – Maxime Vachier-Lagrave
Det franske mesterskapet 2007

Vil du lære mer om fribønder? Sam Shankland har skrevet en hel bok om emnet!

Dette eksemplet grenser til det ekstreme, men det viser hvor viktig det er å bruke det taktiske blikket når det er snakk om fribønder. Et av mine forbilder i så måte er Mikhail Botvinnik. Den tidligere verdensmesteren gikk så å si aldri glipp av muligheten til å få en bonde i mål. Følgende eksempel har likhetstrekk med det forrige, ettersom det lurer en remisfortsettelse dersom man spiller overfladisk.

Vasilij Smyslov – Mikhail Botvinnik
VM 1941, Moskva

Det var ikke bare i sluttspillet at Botvinnik hadde et godt øye for fribønder. Mot Bronstein vant han tidlig et tårn på en stilig måte.

Mikhail Botvinnik – David Bronstein
VM 1951, Moskva

Om en fribonde kan være så farlig, sier det seg selv at to må være dobbelt så farlig. Minst. I diagramstillingen har svart allerede ofret en kvalitet, men følger nå opp med et nytt offer.

A. Yurgis – Mikhail Botvinnik
Leningrad 1931

Vil du lære mer om fribønder? Sam Shankland har skrevet en hel bok om emnet!
Avslutningsvis tar vi en titt på et sluttspill som mildt sagt ble ganske uvanlig.

V. Zurakhov – Alexander Koblents
Tbilisi 1956


Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #1, 2014 og gjengitt med tillatelse fra NSF.

Publisert Legg igjen en kommentar

Endelig starter vi opp med kurs igjen!

Våre populære kurs har vært savnet, men nå er vi endelig der at vi kan starte dem opp igjen. Velkommen til oss mandag kl 17:30 og kl 19:15!

Hver mandag er det igjen sjakkurs på The Good Knight med stormester Torbjørn Ringdal Hansen.

Kursprogram

GM Torbjørn Ringdal Hansen, en av Norges mest rutinerte sjakktrenere, er kursleder

Første kurs på mandagene er kl. 17:30 – 19:00, der målgruppen er hobbyspillere. Dette kan for eksempel være de som spiller mye på nett eller på The Good Knight, men det vil også være nyttig for klubbspillere. På hvert kurs blir det gått gjennom hele partiet som er spesielt instruktive.

Mandag 17. august vil dette kurset se på viktige angrepsmetoder mot en rokert konge. Høres dette ut som noe for deg? Meld deg på her!

Siste kurs på mandagene, kl 19:15 – 20:45, økes vanskelighetsgraden noe, men fortsatt slik at deltakerne på første kurs kan være med videre. På dette kurset vil det gås litt dypere inn i åpninger, midtspilltemaer og sluttspill.

Mandag 17. august vil dette kurset gå igjennom hvordan du oppdager taktiske muligheter i stillingen . Høres dette ut som noe for deg? Meld deg på her!

Vi tar smittevernshensyn

Kursene foregår i våre lokaler på The Good Knight i Oslo

Denne høsten har vi noen smittevernshensyn og har maks plass til 12 på hvert kurs. Det betyr at man må forhåndspåmelde seg på det gjeldende kurset:

FOR HOBBYSPILLERE 1730-1900: https://sjakkhuset.no/produkt/sjakkurs-1730/
FOR KLUBBSPILLERE 1915-2045: https://sjakkhuset.no/produkt/sjakkurs-1915/
Nye plasser legges ut hver tirsdag morgen.

Grunnet smittevernshensyn er det følgende restriksjoner:
– Kun 12 deltakere per kurs.
– Forhåndspåmelding og betaling på web.
– Fyll inn tlf slik at vi kan kontakte dere ved ev. smittesituasjoner
– Vi får dessverre ikke brukt klippekort så lenge vi må ha forhåndspåmelding og -betaling. Vi ber om forståelse for dette.

Om kursene

Første kurskveld er mandag 17. august med GM Torbjørn Ringdal Hansen.

Våre kurs på mandager er for voksne og har 20 års aldersgrense.

Møt opp på kurs på The Good Knight om du vil bli bedre i sjakk i trivelige omgivelser!

Publisert Legg igjen en kommentar

Sjakktrening.no: Unik norsk storsatsing for barn og unge!

Stormesterne Torbjørn Ringdal Hansen og Kjetil A. Lie har gått sammen og satser tungt på et nytt treningskonsept som de har jobbet med i nesten ett år.

Gjennom lystbetont, ukentlig trening og jevnlig, direkte oppfølging får deltakerne i Sjakktrening et helt unikt tilbud. 50 barn og unge mellom 10 og 16 år er allerede påmeldt programmet som kombinerer nettundervisning i grupper, fysiske helgesamlinger og tett en-til-en dialog med stormesterne. Prosjektet kickstarter med treningshelg i Grenland 14. til 16. august.

GM Torbjørn Ringdal Hansen
GM Torbjørn Ringdal Hansen

GM Kjetil A. Lie
GM Kjetil A. Lie

Torbjørn og Kjetil står for det pedagogiske opplegget, og vil selv ha alle treningene. Disse differensieres selvsagt på både alder og nivå, så spillerne vil få utfordringer tilpasset eget nivå og ikke minst, personlig oppfølging fra en norsk stormester.

Les mer om tilbudet på https://sjakktrening.no/ungdom.

Få plasser igjen – send e-post til GM Kjetil A. Lie (kjetil@sjakktrening.no) om du er interessert.

PS! Er du ambisiøs, voksen og savner et liknende tilbud?
Hold av helgen 17 og 18. oktober for en sjakktreningsfestival i Oslo! Her vil også detaljer rundt voksentilbudet offentliggjøres.

Publisert Legg igjen en kommentar

Bondekilen

En venn av meg klagde en gang noe voldsomt over en helt forferdelig tannpine. Jeg syntes synd på puslingen der han satte kurs for tannlegekontoret. En time seinere kom han flau tilbake – det var visst bare et popcornflak som hadde kilt seg fast.

Det meste i livet kan overføres til sjakk og vice versa, og det hadde jo vært fantastisk om det kunne finnes noe tilsvarende i sjakkens verden. Bare tenk hvor moro det hadde vært å kjøre inn en kile mellom tenna til motstanderen for deretter å se han vri seg i smerte. Vel, det kan du faktisk få til – bruk en bondekile!

Slik ser en bondekile ut:

Du kan gjerne tenke deg at de svarte bøndene er en flott tanngarde, mens den hvite bonden på h6 er et popcornflak som gjør det svarte livet til en pest og plage. En slik bondekile kan gjøre en hel tanngarde pill råtten.

En bondekile er altså en bonde som har kommet helt frem til sjetteraden, og som står mot en svart bonde på sjuenderaden.

Fordelene med å ha bondekilen i forrige diagram, kan listes som følger:

• Dersom det kommer en hvit dronning til g7, vil det være matt.

• Det er ofte motiver med sekkematt, og hvis svart noen gang lufter med f-bonden vil kongestillingen svekkes ytterligere.

• Dersom h7-bonden skulle gå tapt, vil hvit ha en livsfarlig fribonde nær forvandlingsfeltet. Som du ser, er det mange gode grunner til å forsøke å få til en bondekile. Det finnes imidlertid et faremoment med å ha en slik bonde også – den kan nemlig gå tapt. En tannlege klarte jo å få has på det lille popcornet, så det er ikke utenkelig at en våken svartspiller skulle klare det samme. Men én ting er sikkert, så lenge kilen lever, vil motstanderen vri seg i smerte.

Angrepsmotiver

Et stort talent er Flemming Christenson. I 1997 vant han junior-NM med hele 8,5 poeng på ni runder. Flemming Christenson jobber i dag som tannlege, og dette er neppe tilfeldig. På sjakkbrettet kan det nemlig virke som om han har en forkjærlighet for bondekiler. Øyner han mulighet til å skvise inn en liten bondekile i motstanderens bondegarde, er han ikke vond å be.

Flemming Christenson – Jussi Matti Kauko

Det neste eksempelet understreker angrepspotensialet i en bondekile. Det simpelthen vrimler av taktiske motiver forbundet med sekkematter eller situasjoner der den hvite dronninga inntar g7-feltet.

Torbjørn Ringdal Hansen – Øystein Dannevig

Bondekilen i sluttspillet

Også i sluttspillet kan en bondekile være en formidabel styrke. Naturligvis har Magnus Carlsen innsett dette. La oss se hvordan han kiler i hjel Levon Aronjan.

Magnus Carlsen – Levon Aronjan

Ta grep i tide

I det siste har jeg blitt mer bevisst på hvor sterk en bondekile kan være, så når jeg angriper, er det ikke uvanlig at jeg søker etter stillinger hvor det å etablere en bondekile kan være en naturlig plan. Og om motstanderen min har vært så uforskammet at han har fått til en kile på meg, skjønner jeg alvoret.

Torbjørn Ringdal Hansen – Jøran Aulin-Jansson


Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #3, 2011 og gjengitt med tillatelse fra NSF.