Om sjakktrenerne

GM
Torbjørn R. Hansen

Torbjørn (44 år) er vår mest erfarne stormester. I tillegg til å ha vært landslagsspiller i en årrekke har han hatt stor suksess med undervisning. Han er en av veldig få som har tittelen FIDE Senior Trainer, den høyeste trenertittelen i sjakk, og av i alt 18 stormestere i Norge gjennom tidene, har fire av dem vært privatelev hos Torbjørn over en lang periode, deriblant Magnus Carlsen. Han har skrevet to bøker om sjakk: Sjakkinnsikt – Lær sjakk med Torbjørn og Win with the Caro-Kann. Han trener spillere på alle nivåer, alt fra elitespillere til de som nylig har fått interessen for sjakk.

Treningsfilosofi:

Torbjørn ønsker å dele sin lidenskap for sjakkspillet med sine elever, og i møte med han vil du garantert møte et stort engasjement. Han vil ta utgangspunkt i deg som elev, hvem du er og hva du liker, for så å forsøke å bygge opp dette. Den erfarne treneren liker å aller best å spisse dine sterke sider, da det åpner opp for at du får utnyttet ditt potensiale, samtidig som spillingen og trening blir lystbetont.

Torbjørn er svært erfaren både som trener og spiller, og han besitter derfor stor faglig kunnskap. Stormesteren ser på sjakk som en lang reise der han skal lære meg alle åpninger og stillingstyper, slik at det ikke skal være en ting han ikke kan lære bort. Dette må imidlertid forklares på en god måte, og dette har GM Johan Salomon å si om sin stormesterkollega: «Jeg har trent med Torbjørn i flere år, og har vært veldig fornøyd med treningen. Torbjørn er flink til å forklare vanskelige ting på en enkel måte, og er inspirerende å trene med!».

Det er ikke slik at man må være et stort talent eller allerede veldig god for å trene med Torbjørn. Så lenge man er arbeidsvillig og motivert ønsker han å være med på ferden. Anders Iversens tilbakemelding er beskrivende: «Som sjakktrener utstråler Torbjørn en voldsom energi og entusiasme. Han er veldig flink til å forstå hvordan svakere spillere tenker og til å tilpasse nivået deretter. Han ser humoristiske poenger i det meste og skaper en lett og humørfylt stemning. Uansett hvor misforstått et spørsmål fra salen måtte være, klarer han bestandig å gi et konstruktivt og lærerikt svar.»

GM
Frode Urkedal

Frode (30 år) er av Norges mest talentfullsjakkspillere gjennom tidene. I sin barndom vant han alle NM-titler i aldersbestemte klasser, og det fire år på rad. Som nittenåring vant han eliteklassen i NM for første gang, og til tross for sin relativt unge alder er han en svært rutinert landslagsspiller. Det er ikke bare talentet til Frode som gjør han så god, men han er også et resultat av hardt arbeid. Han besitter enorm kunnskap, noe han er klar til å dele med sine elever.

Treningsfilosofi:  

For å bli god i sjakk er man nødt til å kunne kjenne igjen mønstre, og derfor bør man være kunnskapstørst. Selv har han godt gjennom utallige partier fra gamle mestere som har betydd mye for hvordan sjakken kan forstås i dag. Denne grunnforståelsen er han opptatt av å dele med sine elever, samtidig som de alle må jobbe på egenhånd for å bli god.

Frode legger ikke skjul på at det må jobbes hardt for å bli god. Dette gjøres i form av analysering av egne partier, taktikktrening og trening av evnen til å visualisere. Dette sier Frode: «Sjakk er et logisk spill og mennesker er logiske vesener – vi mennesker lærer best via mønstre, så for å lære best må disse oppdages. Dette gjelder spesielt for voksne da de ikke tar sjakk like intuitivt som barn.» Så i ditt møte med Frode vil du dra nytte av hans enorme kunnskap, slik at du kan gjenkjenne viktige mønstre.

Torbjørn Ringdal Hansen trente Frode Urkedal som ungdom, men i voksen alder ble de to treningspartnere og gode venner. Dette har Torbjørn å si om sin treningspartner: «Jeg pleide å spørre Frode om han hadde sett på noe spennende i det siste. Svaret på dette fylte timer med trening, der han ivrig deler sin enorme kunnskap og viser hvor dypt han går inn for å forstå de ulike stillingstypene. Frode er en behagelig type, og kom han på besøk ville vi gjerne avslutte treningen med middag og hygge utover kvelden.»

GM
Lars Oskar Hauge

Lars Oskar (24 år) er Norges nyeste stormester i sjakk. Han har vært et stort talent helt siden han startet med sjakk som 9-åring. Under europamesterskapet for lag i 2021 fikk han sitt absolutte gjennombrudd da han slo den kjente engelske stormesteren David Howell, og endte opp med å ta sitt tredje og avgjørende stormesternapp. Lars Oskar er en Norges mest aggressive og kreative stormestere, og hans originale spillestil er både inspirerende og underholdende. Denne åpenbare sjakkgleden ønsker han å dele med sine elever.

Treningsfilosofi:  

Alle sjakkspillere har svakheter og styrker som sjakkspiller. Det å heve bunnivået hos en spiller pleier å føre til et løft av spillestyrken, og derfor ønsker Lars Oskar å bli godt kjent med elevene. Han er opptatt av å reparere disse svake sider, og rett og slett tette hullene i forståelsen. Som han selv sier: «En viktig oppgave hos treneren er å bevisstgjøre eleven på feilene, forklare hvorfor og komme med forslag til hvordan personene kan jobbe på egenhånd for å unngå å gjøre samme tabbene igjen.»  

Som de fleste andre har Lars Oskar opplevd opp- og nedturer, og dette har gitt han en viktig lærdom: Man må tilpasse treningsopplegget slik at man gleder seg til å trene sjakk. Selv trekker han fram viktigheten av å spille partier mot bedre spillere, analysere partier, lære av sine feil og lese bøker.

Dette har kollega Torbjørn Ringdal å si om sin stormester- og trenerkollega: «Lars Oskar har et litt annet syn på sjakken enn de fleste andre. Han har en rolig og behagelig personlighet, men på brettet er han risikovillig, angrepsvillig og ser på sjakken som et praktisk spill. Det gjelder å gi motstanderen uløselige problemer, og her er Lars Oskar i sitt ess.»