Min sterkeste motstander!

I ferien har vi vært oppe sent og sovet lenge hver dag. Plutselig måtte vi grytidlig opp for å rekke morgenbussen til Andorra.

Hittil har de eneste bekymringene hvert over sjakkbrettet, men nå måtte vi passe på å ikke forsove oss. Vi klarte det! Jeg sov hele turen og spyposen forble nok en gang ubrukt. Torbjørn sa jeg gikk glipp av fantastisk landskap, men alle turer opp på et fjell har også en nedtur. Da skal jeg få det med meg!

Nå er vi ferdig med første parti, og så langt ser det lovende ut for begge! Torbjørn fikk noen viktige hviledager i Barcelona, og kanskje var det helt avgjørende for den komfortable seieren han fikk i første runde. Jeg spilte mot den høyest ratede spilleren jeg noensinne har møtt, nemlig indiske Ajay Karthikeyan med 2187 i rating. Faktisk endte det med et helt likt sluttspill! Selv om det ble tap, er jeg fornøyd med egen innsats. Her er en stilling vi hadde underveis:

Så lenge det hvite tårnet ikke kommer inn på d7, er ikke d-linjen så mye verdt for hvit. I slike situasjoner kan det derfor være lurt å finne en ny linje som kan åpnes. Planen a7-a5-a4 er derfor sterk. Om hvit møter a5 med a4, vil b7-b5 bruddet bli sterkt fordi hvits b3-bonde alltid vil være svak. Egentlig har jeg lært det her før, men jeg sliter med å få det til i praksis.

Jeg er altså godt i gang her i Andorra, men la oss ta et lite tilbakeblikk på hva som skjedde de siste dagene i Barcelona.

Etter to oppturer i Sveins minneturnering og på Korsika, ble turneringen Open St Martí i Barcelona ikke fullt så bra. Med 2,5 av 9 poeng ble det ingen plussturnering, og håpet om å nå 1500 i rating i løpet av sommeren har nå blitt fjernere. Problemet var at de to spillerne jeg slo var uratede, og derfor ble det en liten tilbakegang.

Men det var noen lyspunkt! Et av partiene jeg vant var med Hollandsk. Det er min første seier med denne åpningen, noe som føles godt! Det var forresten samme åpning jeg spilte mot inderen ovenfor. Når jeg lærer meg en ny åpning er det viktig at jeg bygger opp en del erfaring, slik at jeg forstår planer og idéer. På denne måten slipper jeg å finne opp kruttet hver gang jeg setter meg ned ved brettet. Foreløpig har jeg troa på at denne åpningen er noe for meg!

Torbjørn kom å så på nesten hver eneste runde. Jeg later som om jeg har full kontroll!

Et av de siste tapspartiene i Barcelona var med hvit mot en spanjol på 1622 i rating. Jeg kom godt ut av en Sicilianer, men dessverre var jeg ikke helt presis i mitspillet. Det lille overtaket forsvant gradvis og etter en overseelse vant han flere bønder. Jeg kjempet videre, noe jeg tror motstanderen min ikke likte. Med fire bønder over ristet han på hodet, kastet pennen i bordet og snakket til seg selv på spansk. Jeg vet ikke hvorfor han var så sur, men uansett var det ganske forstyrrende og merkelig oppførsel. Etter at jeg klarte å få kongen aktivt med i spillet, så han ut til å bli stresset. Plutselig begynte han å hamre ut trekk, og fordelen på fire bønder ble plutselig forvandlet til dette:

Dette var tydeligvis stillingen han tenkte var lett vunnet. Selv Torbjørn synes ikke dette var så opplagt med det første. Det endte med at han hadde én bonde igjen som kom akkurat kom inn!. Jeg lå kun ett tempo bak! Alle disse trekkene spilte han så hardt og kontant at jeg tror hele lokalet fikk med seg når han flyttet! Det er også komisk når man absolutt må skru brikkene ned i brettet…
Jeg innførte ny stil med capsen feil vei. Min motstander fra andre runde hadde samme stil dagen etter.

Generelt vil jeg si at de aller fleste motstanderne har snakket med meg etter partiet, smilt og sagt at jeg har spilt bra. De har lurt på hvordan det har gått med meg i senere runder, og også stått og fulgt med på partiene mine. Dette gjør det hyggelig å være på sjakkturnering!

Espen Benjaminsen, som jeg kjenner fra poker, var visst i Barcelona og var gira på litt sjakkunderholdning! Her sitter vi i parken med hip-hop-dansere og skateentusiaster skjult ved siden av oss.

Men nå er jeg altså her i Andorra. Det føles på mange måter fint å få sjansen til å revansjere seg raskt etter et litt skuffende resultat i Barcelona. I stedet for å komme tilbake i en turnering som allerede har gått dårlig, er det noe annet å starte på en helt ny turnering. Nå håper jeg at jeg kan avslutte sommeren med noen partier som viser at jeg har løftet meg noen hakk som sjakkspiller den siste tiden. Jeg gleder meg til fortsettelsen av sommerferiens fjerde og siste turnering i Andorra la Vella!

QUIZ: Hvilke andre land starter og slutter på A?

Fornøyd sjakkpar med fjellene og byen i bakgrunnen.
Flotte analyseomgivelser!

Sjakkoppgave fra Torbjørn sitt vinstparti:

Svart trekker og vinner!

11 kommentarer på “Min sterkeste motstander!

 1. Fin oppgave da det er høyst uklart hvordan partiet ender om svart ikke finner løsningen. Kommer på Argentina, Angola og Armenia i farten.

  1. Dag Ulvin: Ja, det er sant. Heldigvis er det helt slutt etter Dg1! 🙂
   Australia er også med på lista 😉

 2. Fin blogg! Albania er også med på lista…..!

  1. Trond Olsen: Takk! 🙂 Med Antigua og Barbuda tror jeg listen nå er komplett!

 3. Aruba

 4. Så kul blogg! Inspirerende

  1. Morten J. Henriksen: Tusen takk! Det var hyggelig å høre! ??

 5. Kjempe gøy å lese dette som alltid!

  Pen avsluttning av Torbjørn etter Dg1+!

  1. Svetoslav: Tusen takk for hyggelig ord nok en gang! ?? Settes stor pris på! Dg1+ er riktig! 😉

 6. Dg1+

  1. Anders Iversen: Jess! ??

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *