Tårn mot løper

Selv om man ligger under med kvalitet er det viktig å kjempe videre.

En type sluttspill som det ofte feiles i er stillinger der den ene parten har tårn mens motstanderen har en løper. Dersom du må forsvare en slik stilling bør du huske følgende festning.

Stillingen er død remis ettersom det ikke er mulig å verken få til noen mattrusler eller få jaget kongen ut av hjørnet. Derfor må du huske:

Den tryggeste måten å forsvare en slik stilling på er å løpe med kongen til et hjørne med motsatt farge av løperen.

 

 

 

Det er også trygt å holde seg på midten av brettet, men dersom du blir jagd til en av brettets kanter (utenom et av de trygge hjørnene) kan du fort få store problemer. Følgende situasjon (fra boken Dvoretsky’s Endgame Manual) er ikke urealistisk.

Remis selv med bønder på brettet

Når man har en bonde i tillegg til tårnet tenker du kanskje at det er en enkel sak å vinne. Men da må du tro om igjen. Det finnes nemlig en rekke tilfeller der selv en bonde ikke hjelper. Jeg må innrømme at jeg ble ganske så overrasket da jeg lærte at følgende stilling er remis.

Løperen klarer å holde den hvite kongen unna feltene e6 og g6. Hvit kan ikke gjøre fremskritt. Det beste forsøket er før eller senere å spille 1.f7!? med poenget 1…Lxf7 2.Kf6! og hvit vinner som i forrige eksempel. Men dersom svartspilleren kjenner til det lure 1…Kg7! er stillingen fortsatt remis. Den hvite kongen får ikke tilgang til f6-feltet, og det er ingenting som kan hindre svart fra å oppnå festningen med kongen i det riktige hjørnet etter å ha tatt hvits bonde.

 

 

 

Ettersom det forrige eksemplet er remis, er det antagelig ikke overraskende at den neste stillingen også er remis.

Så lenge løperen holder seg i diagonalen b1-h7 får ikke hvit gjort fremskritt.

En viktig detalj

Noen ganger kan sjakk være ganske vanskelig å forstå, og problemet som jeg nå skal vise deg er ganske fascinerende.

La oss gå tilbake til utgangsstillingen.

Forvirret? Jeg må innrømme at dette ikke er enkelt å forstå. La oss forsøke å se hvorfor det er remis når bonden er på h5.

Stormestere i Tromsø rører

Du tror kanskje at dette er noe du aldri i livet vil få bruk for? Vel, da tror jeg du tar feil. I Arctic Chess Challenge 2009 fikk man se dette sluttspillet i to stormesterpartier. Først ute var turneringsvinneren Socko.

Emanuel Berg- Monika Socko

Nok en stormester forsøker seg

Selv ikke vinneren av Arctic Chess Challenge 2009 behersket dette sluttspillet. Bare fire runder senere oppstod sluttspillet nok en gang. Også denne gangen var det svært sterke spillere i aksjon.

A. Simutowe – Gabaldon Gomez


Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #2, 2010 og gjengitt med tillatelse fra NSF.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *