Publisert Legg igjen en kommentar

Skal vi bytte?

I følge Artur Jusupov i boken Chess Lessons er avbytter det aller viktigste elementet i posisjonelt spill.

Er posisjonsspill noe du vil se mer på? Sjekk ut Excelling at Chess Volume 1 av Jacob Aagaard om teknisk og posisjonell sjakk her!

Han forklarer at de fleste partier er bare en serie avbytter. Ofte er det slik at den som klarer å bytte av de riktige brikkene vinner partiet. Da følgende parti ble spilt hadde Garry Kasparov vært borte fra turneringssjakken i mange år. Oppvisningspartiet mot erkerival Anatolij Karpov føltes som en reise tilbake til fortiden. I partiet du nå skal få se avgjøres det hele ved å bytte av de riktige brikkene.

Garry Kasparov – Anatolij Karpov

Fischers sjokkbytte

Noen ganger er man nødt til å bytte bort en god brikke mot en dårlig brikke. Mange er ikke i stand til å gjøre dette fordi det rett og slett ikke faller dem inn å bytte bort en brikke de er veldig fornøyd med. Moralen er at man må se framover i partiene og ikke tenke på hvilke brikker som forsvinner fra brettet, men heller vurdere den stillingen som faktisk kommer til å oppstå. I følgende stilling forbløffet legendariske Bobby Fischer sjakkverden med en overraskende beslutning.

Robert Fischer – Tigran Petrosjan

Capablanca bytter ikke

I det neste partiet skal vi se hvordan José Capablanca nærmest dytter motstanderen ut av brettet. I dette partiet er løsningen å unngå avbytter.

José Capablanca – Karel Treybal


Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #6, 2011 og gjengitt med tillatelse fra NSF.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *