Dårlige brikker

Noe av det vanskeligste i sjakk er å vurdere om en stilling er god eller dårlig.

Ikke bare er man nødt til å forholde seg til den stillingen man har på brettet, man må også vurdere utallige stillinger som muligens kan oppstå.

Jeg går rett på sak og viser en stilling som fikk meg til å gruble. En av de aller mest spennende matchene i World Cup i Tromsø var oppgjøret mellom publikumsyndlingene Aleksej Sjirov og Hou Yifan. Mens Sjirov har briljert i verdenstoppen i evigheter med sitt underholdende spill, er Hou Yifan i starten av sin karriere. Til tross for at hun bare er 19 år har hun allerede vært verdensmester for kvinner og oppnådd mer enn de fleste kan drømme om.

Ikke uventet ble det en lang og tøff match. I det andre hurtigsjakkpartiet oppstod følgende stilling.

Aleksej Sjirov – Hou Yifan

Det finnes utallige eksempler på hvordan én dårlig brikke kan ødelegge en hel stilling. En god idé når motstanderen har en dårlig brikke er å isolere denne og starte en offensiv på motsatt side av brettet. Den tredje verdensmesteren, José Raul Capablanca, forstod antagelig slike ting før han begynte på barneskolen.

William Winter – José Raul Capablanca


Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #3, 2013 og gjengitt med tillatelse fra NSF.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *