Sjakkinnsikt – bli bedre i sjakk med Torbjørn

Boken vil gi deg et løft som sjakkspiller, enten du herjer på nettet, spiller i klubb eller følger med fra sofaen når det er sjakk på TV.

Sjakkinnsikt kan bestilles her!
Boka slippes 9. november.

– Sjakkinnsikt skiller seg fra andre sjakkbøker på flere områder. Boken skal være lett å lese, samtidig som du skal lære mye. Dette er løst ved at det er grundige forklaringer, istedenfor et hav av varianter, forklarer Torbjørn.

Målet er at du skal kunne lese boken på sengekanten og faktisk blir litt klokere. Du trenger ikke spille gjennom trekkene på et sjakkbrett.

– En lettlest bok er ikke ensbetydende med lavt nivå. Som fulltids sjakktrener vet jeg hvor skoen pleier å trykke, og ønsker derfor å forklare kompliserte ting på en enkel og forståelig måte, forteller han.

Hva får du i boka?

Det finnes mange begynnerbøker i sjakk, men Sjakkinnsikt er ikke en av disse.

Sjakkinnsikt treffer deg som kan det grunnleggende, men som ønsker et løft. Den treffer også mer drevne spillere, for jeg tar opp temaer og misoppfatninger som selv sterke spillere gjør. Vi sikter oss inn på en målgruppe som faller gjennom litt mellom to verdener, sier stormesteren.

Sjakkinnsikt er altså ikke en blytung teoribok. Den er heller ikke en begynnerbok. Og ja, den er på norsk! Sjakkbøker er som regel spekket med briljante trekk og kombinasjoner.

GM Torbjørn Ringdal Hansen har trent opp mange av Norges stormestre, og i tillegg til å jobbe som sjakktrener på heltid har han vært med å starte opp både Sjakkhuset og The Good Knight. Sjakkinnsikt er skrevet med Dag Einar Sommervoll.

– Joda, du finner dette i Sjakkinnsikt også, men i tillegg finner du realistiske situasjoner som kunne oppstått i dine partier. Dag Einar er elev i denne boken, mens Torbjørn er læremester. Antagelig gjør Dag Einar lignende feil som det du kunne gjort. Det er vel og bra å lære av sine egne feil, men hvorfor ikke lære av Dag Einar sine? spør Torbjørn

Hovedfokus på midtspill

Boka har hovedfokus på midtspillet, og det aller viktigste målet med boka er å øke forståelsen din i denne fasen av spillet.

– Vi ønsker å ruste deg opp med både posisjonell og taktisk forståelse. Noe av det vanskeligste er å forstå hvordan man skal tenke i ulike stillingstyper. Et mål er at du skal forstå stillingen bedre, og skjønne hva som kreves av deg i ulike stillingstyper, forklarer Torbjørn, som har nesten 20 års erfaring som sjakktrener.

Mange sliter med overgangen fra åpningen til midtspillet. For å hjelpe deg med dette forklarer Torbjørn hva man bør sette søkelys på det øyeblikket åpningsfasen er fullført.

– Hvor skal man spille? Har jeg tid til manøvrering eller er tiden moden for et angrep? Hva i all verden skal jeg gjøre nå? Dette er typiske spørsmål man stiller seg selv under et parti. Neste gang det skjer, hører du kanskje min stemme i hodet, smiler Torbjørn

Litt åpningsteori

Det finnes utrolig mange åpningsbøker, og fellesnevneren for de aller fleste er at de sikter veldig høyt. I Sjakkinnsikt presenteres et enkelt, men gjennomtenkt repertoar.

– Åpningene er tett knyttet opp mot det du har lært tidligere i boken. Du blir presentert litt grunnleggende teori, etterfulgt av et modellparti der ideene gjennomføres i praksis. Etter at åpningen er fullført står du overfor problemstillinger som er diskutert tidligere i boken, forklarer han.

Kun et halvår etter forrige utgivelse, har altså Sjakkhusets stormester, Torbjørn Ringdal Hansen, fullført en ny sjakkbok. Denne gang på norsk, men det er ikke noe hastverksarbeid, lover forfatteren

– Vi starte å jobbe med denne boka for mange år siden. At begge bøkene kommer ut samme år, er bare tilfeldigheter, sier han

Boka kan kjøpes i butikken på The Good Knight fra 9. november, eller forhåndsbestilles på sjakkhuset.no allerede nå.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *