Furten i frankfurt

Hvorfor utsetter jeg meg selv for sånn smerte?

Når jeg setter meg ned for å spille et parti sjakk, så ser jeg for meg at jeg vinner. Selv om jeg innerst inne vet at sjansen er liten, er det nettopp det bildet jeg har i hodet. Hvem vil vel gjøre noe man ikke har tro på i det hele tatt? Dessverre er følelsen av å tape ufattelig mye sterkere enn følelsen av å vinne, nettopp fordi det var det jeg så for meg i utgangspunktet. Jeg føler at man ikke havner på den positive siden av skalaen hvis man bare legger sammen ett tap og en seier. Forholdet mellom smerte og godfølelse blir liksom et 2:1-forhold; det gjør dobbelt så vondt å tape.

Hadde jeg kunnet photoshop, hadde jeg fjernet høyspentmastene og motorveien.

I skrivende stund har jeg gått på mitt tredje tap og sitter og skriver blogginnlegg fordi jeg fikk walkover i fjerde parti. Tre tap er den magiske grensen. Torbjørn fortalte meg at det er et ordtak i Russland som går omtrent som dette: «Etter ett tap skal jeg komme grusomt tilbake. Etter to tap spiller jeg som en tiger. Etter tre tap kan alle slå meg». Nå begynner hvert tap å svi skikkelig! Jeg må jobbe for å holde selvtilliten oppe.

“Få bort geipen”, sa Torbjørn.

Når jeg taper stiller jeg meg spørsmål om meningen med livet. Hvorfor er jeg er så dårlig, hvorfor er alle andre smartere enn meg, og hvorfor kaster jeg bort tiden på dette tullete spillet? Det finnes ingen grenser for hvor mange negative tanker som kan dukke opp. Jeg klarte å ta meg sammen når vi spiste lunsj etter partiet i dag, men når vi kom på hotellet, og jeg oppdaget at jeg ikke fikk mulighet til å revansjere meg om to timer, kom tilten. Tipper Torbjørn er sånn passe glad for at han flytter sjakkbrikker istedenfor å være med meg akkurat nå.

Torbjørn i action tidligere i dag.

Stemningen var som sagt ikke så verst til lunsj i dag, selv om begge hadde gått på en smell i 4. runde. Vi satt i t-skjorte i solsteiken og nøt god mat på en hyggelig restaurant. Plutselig spør Torbjørn: «Hva hadde vi gjort i ferien hvis vi ikke hadde spilt sjakk?». «Vi hadde dratt til et varmt sted ved vannet og bare nytt friheten og hverandres nærvær…», sa jeg.

Det ble 5 sekunder stillhet før vi begge knakk sammen i latter. Sannheten er at vi begge trenger action og spenning. Vi dro faktisk en gang til Hellas en uke på charter, bare for å få sagt det. Ingen tvil om at vi koste oss ved poolen og stranda, men det kriblet litt i fingrene.

Etter en sjakkferie hvor jeg har spilt en turnering som har gått rett vest, tenker jeg selvsagt at jeg aldri skal bruke ferien min på sjakk igjen. Det er bare å legge opp karrieren. Ikke nok med at det er følelsesmessig slitsomt å tape, jeg får jo heller ikke ladet batteriene. Hjernen jobber på spreng flere timer daglig. Utslitt kommer man tilbake på jobb etter å lagt igjen ratingpoeng på et eller annet flatt sted i midt i Tyskland som jeg ikke husker hva heter. Kjempefornuftig bruk av tiden…

Sentrum.

Nå merker jeg at jeg er preget av en dårlig start på turneringen. Det skal spilles 13 partier til, så det er egentlig bare å ta seg sammen og snu på humøret! Faktum er at jeg stadig vil tilbake på disse sjakkreisene og gleder meg stort til hver gang ferien nærmer seg. Torbjørn og jeg har vært sammen i snart 3 år, og vi kan kun telle én høstferie og én juleferie uten sjakkturnering. Vi angrer ikke. Vi liker spenningen og å ha et mål om å bli bedre. Vi får vært med venner, møtt mange nye mennesker og ikke minst får vi reist og opplevd nye steder. Sjakk er kult og i morgen går jeg all in!

Mine tre tap har ikke bare vært en nedtur. Jeg har møtt høyere rangerte spillere, og ifølge Torbjørn har jeg stått best frem til sluttspill. Sluttspill og tidsbruk er helt klart noe jeg må trene på. Mulig det var ambisiøst av meg å melde meg på i B-gruppen som nest nederst på rankinglisten. Men det er vel litt tøft også?

Torbjørn har 3 av 4 poeng og jeg håper virkelig han kommer hjem med et poeng til snart! I morgen kommer det en solskinnshistorie! Hvis jeg ikke vinner skal jeg skrive om solskinn.

Stamkneip nr 1. Hva er skyggen på veggen?
Takk for ananas-tskjorte, mamma 🙂

Vårt faste lunsjsted i bakgrunnen. I morgen skal vi prøve noe nytt!

Her kan du følge med på hvordan det går

4 kommentarer på “Furten i frankfurt

  1. Stay strong! Lykke til i de siste partiene 🙂

    1. torshovstig: Takk! 🙂 Fikk en seier i går. De siste to rundene er i dag. Håper på en seier til 😉

  2. Tre tap, gå for remis! “Stop the bleeding”, før du lapper sammen Ida.

    1. Sylvia: Hehe, klarte en remis i fjerde ja 🙂 3 tap gjør vondt altså..

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *