Spa og sjakkanalyser – noe for enhver smak

Nå befinner vi oss midt mellom to sjakkturneringer og bruker tiden på å lade batteriene!

Da vi bestemte oss for å spille hele to sjakkturneringer på 11 dager, med kun en dag pause, ønsket vi å unne oss litt ekstra denne fridagen. Heldigvis har alle sjakkreisene gitt oss noen gratis overnattinger på hotels.com. Vi har dermed forflyttet oss 15 min med bil til spahotellet Vital. Vi er altså fortsatt i Frankfurt, men vi furter ikke lenger. Torbjørn var nok ikke helt fornøyd med en 8.plass, men dro i land 125 euro i premie. Jeg må konfiskere halvparten til rygg- og nakkemassasje.

Torbjørn synes det er sykt kleint å gå rundt i gangene med slåbrok.
Sjakkanalyser på Panoramabar (Torbjørn synes Panoramabar høres ut som en sterk indisk stormester).

Første turnering gikk ikke superbra for meg heller, men havnet 4 plasser høyere enn forhåndsrangeringen. Siste dag endte i ett tap og en rémis. Tapspartiet er nå analysert og her kommer en vurdering av mine svake og sterke sider på sjakkbrettet mer i detalj (dette kan fort bli litt teknisk for noen). Forhåpentligvis er det noen som kan lære litt av gjennomgangen også.

Jeg spilte svart og hvit åpnet med 1.f4. Dette er en åpning jeg ikke kan spesielt mye om. I hele denne turneringen har jeg kommet godt ut av åpningen, og jeg har skjønt at jeg har stått bra. Men i dette partiet trodde jeg faktisk at jeg hadde rotet det til og bare endt med en bonde under, uten noen kompensasjon. Der tok jeg feil! Torbjørn sa at stillingen min var helt fin på dette tidspunktet, noe computeren bekrefter. La oss se!

Her synes jeg altså at det var fryktelig lite å finne på, og jeg innså at min sterke springer på d4 også kom til å bli byttet bort. Min hvitfeltsløper skjønte jeg var en potensiell sterk brikke, men akkurat nå stanger den i bonden på e4. Jeg gjorde derfor en manøver jeg er fornøyd med. Jeg spilte 16…Lf6 for å lokke fram e4-e5. Etter dette kunne jeg bytte bort springeren min mot hans løper, og slik ville jeg bli sittende igjen med en superløper på b7. Partiet fortsatte med 17.e5 Sxf3+ 18.Sxf3 Le7. Se den store forskjellen!

Nå har løperen min blitt sterkere, men jeg syntes fortsatt stillingen var vanskelig og jeg sleit med å finne en plan. De neste trekkene prøver jeg bare å forbedre brikkene mine. 19.b3 Tad8 20.Tad1 Dc6 21.Td2 Td7 22.Se1 og da er vi her:

Fortsatt skjønte jeg ikke at stillingen min var helt ok, siden jeg hadde en sentrumsbonde mindre. Her tenkte jeg lenge, og min første innskytelse var å doble tårn i d-linja for å presse på hvits d3-bonde. Men plutselig kom jeg på en enda lurere plan! Jeg bestemte meg først for å finne en bedre plass for svartfeltsløperen, og så kunne jeg heller doble etterpå. Dette synes også Torbjørn var en kjempegod idé og presiserte at jeg er god i denne fasen av spillet. Jeg valgte derfor 22…b5! Nå fulgte det en del trekk: 23.h3 Ld8 24.Td1 bxc4 25.bxc4 Da4 26.De2 Lb6 27.Kh2 Tfd8 28.g4 Dette er fy fy, ifølge Torbjørn. Nå blir løperen min på b7 enda sterkere og andreraden til hvit svekkes i tilfelle en invasjon av svarts tårn på b2. 28…Da3 29.Kg3 La5 30.Kh2

Dronningen min presser på d3-bonden, samtidig som jeg har hektet meg på a2-bonden. Begge løperne er i gode posisjoner og jeg har doblet tårnene. Nå var jeg for første gang ganske fornøyd med stillingen!

Herfra og inn begynner jeg å surre, men litt kred skal jeg ha for at jeg regna langt og bredt. Hovedvarianten min var 30…Lxf3 31.Txf3 Lxe1 32. Dxe1 Txd3 33. Tfxd3 Txd3 34. Txd3 Qxd3 Hurra, jeg vinner tilbake bonden, tenkte jeg og spilte 30…Lxf3?

Dette trekket var Torbjørn veldig kritisk til, og her mente han at jeg hadde mye å lære. Problemet mitt var at jeg absolutt skulle vinne bonden tilbake. Han mente at jeg isteden skulle bare spille rolig videre, siden hvit åpenbart ikke gjør noe fornuftig. Løperne mine er ti ganger bedre enn springerne hans, så hvorfor skulle jeg bytte bort disse for en ussel bonde? Han foreslo derfor å spille 30…Lc6, med planen om å doble i b-linja og invadere b2-feltet med tårnet. Når vi diskuterte dette foreslo jeg å lufte med 30…h6, og det synes han også hadde vært veldig lurt.

Torbjørn beklaget at han ikke hadde lært meg det før, men man kan ofte si at en løper er verdt 3 poeng, mens to løpere er verdt 7 poeng. Kjekt å vite! (Han har selvfølgelig fortalt tidligere at det ofte er bra å ha løperparet).

31.Txf3 Nå angret jeg på mitt forrige trekk og endret plan. Nå regnet jeg nemlig enda litt lenger i slagvekslingen beskrevet over, og synes plutselig det var uklart etter hvit spiller 35.Da5. Jeg likte ikke at det var problemer med matt i bånn, samtidig som både a7- og c5-bonden hang. Jeg mistet derfor hodet, og så ikke engang at jeg hadde minst evig sjakk og remis. Derfor ble varianten isteden: 31…Tdb8 Her skulle jeg selvfølgelig valgt og gått med det andre tårnet, slik at tårnet på d8 dekker sisteraden. Computeren favoriserte også å sette et av tårnene i b-linja, så det var riktig å endre plan.

Som du kanskje skjønner brukte jeg mye tid på disse trekkene, og nå hadde jeg havnet i tidsnød. Ida + tidsnød = 500 i rating, og nå ble det bare rør. Sensurert, end of story. Her er vinstpartiet mitt i steden!

Oppgave fra vinstpartiet ligger på facebooksiden min.

Her kan dere se gjennom hele partiet:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *