Hurra for flere sjakkdamer!

Fra venstre: Miriam, Anastasia, meg, Tina Emilie, Marie og Elisabeth.

På torsdag deltok det seks damer på hurtigsjakken på Stjernen. Jeg setter ikke pris på denne rekorden, for nå er det vanskeligere å bli beste dame.

Neida, det er selvfølgelig veldig bra og gøy med flere jenter! Ofte har jeg vært eneste kvinnelige deltager på disse torsdagskveldene, så det at det plutselig dukket opp seks, var en positiv overraskelse. Jeg fikk samlet hele gjengen til et bilde etter turneringen.

Jeg snakket med Miriam i en av pausene, og hun hadde som mange andre blitt hekta etter å ha spilt sjakk på nett. Hun bestemte seg derfor for å oppsøke en sjakklubb, og har nå spilt flere ganger på Stjernen. Så enkelt kan man komme i gang! Marie har også vært fast de siste torsdagskveldene, og stadig vekk ser jeg at hun får råd og hjelp av andre spillere i klubben. Det er hyggelig å se at nye deltagere blir tatt godt i mot, og at andre i klubben gjør det de kan for at møtet med sjakkmiljøet blir en positiv opplevelse. En ting som jeg også synes er kult, er at de rutinerte spillerne setter seg ned og deler sin kunnskap med de litt mindre erfarne. Anastasia og jeg spiller for samme klubb, Oslo Schakselskap, der vi har et rent damelag i serien. Stort sett pleier det å være miksa lag, men det er hyggelig med en egen jentegjeng.

Det er med andre ord veldig mange hyggelige folk i klubbene! Det er spillere på alle nivåer, og du vil bli godt tatt i mot om du vurderer å ta turen! Mange sjakkspillere er kanskje ikke de første som roper “hei” og sosialiserer med ukjente, men bare gi det litt tid. Som stormester Ian Nepomniachtchi sa i et intervju i siste nummer av magasinet New in Chess: “Socialization is sometimes not our strongest point, but we’re good people.”

Kristoffer Gressli er turneringsleder, men spiller samtidig. Han er et multitalent, for alt går på skinner, både på brettet og i turneringslokalet. Han skal også i aksjon når det braker løs på kafesjakken førstkommende fredag.
Jeg er matt i ett trekk og de velkjente eksistensielle spørsmålene begynner å tikke inn. Hvorfor er jeg her?

Dette bildet viser kanskje en av grunnene:

Vi hadde selvfølgelig ikke fått nok sjakk og fortsatte spillingen på en bar. Her speider Bertil og Anastasia over brettet, mens de andre har punga ut for tribuneplass.

Sjakkens popularitet har økt kraftig de siste årene, og man vet jo at det ikke bare er gutter som lar seg fascinere av dette spillet. Klubbene i Oslo har derfor prøvd å rekruttere flere jenter til sjakklubbene. Stjernen Sjakklubb har vært flinke til å arrangere kvelder forbeholdt begynnere og/eller kvinner og jenter. Oslo Schakselskap har også flere ganger arrangert sjakksamling for kvinner, og det gjøres helt sikkert mye bra i andre klubber. Dette er gode initiativ som klubbene burde fortsette med. Hva kunne vi sjakkspillere gjort for å få med enda flere jenter?

Her kommer en oppgave fra et parti spilt av den første verdensmesteren for kvinner, Vera Menchik, i 1928. Hun har blant annet slått tidligere verdensmester Max Euwe. Klarer du den?

Svart trekker og vinner!

På lørdag var det egentlig mulighet for å spille lyn, men denne gangen måtte jeg steppe inn på andre aktiviteter. Det var duket for holmenkollstafett og bankett!

Oslo Handelsgym ble beste Osloskole.
Full fart! Selv om jeg løp samme etappe i fjor var de 630 meterne nok en gang mye lengre enn jeg trodde.

2 kommentarer på “Hurra for flere sjakkdamer!

  1. Heia alle sjakkdamer! Den svarte er kanskje klar for å ofre seg på f4?

    1. Anders Iversen: Det er riktig! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *