Storfint besøk

Hvordan lade opp til verdens sterkeste turnering. Joda, da henger man med Torbjørn og SjakkIda! På lørdag fikk vi nemlig besøk av Fabiano Caruana og hans sekundant Rustam Kasimjanov. Hvordan koser man seg i Oslo? Med sjåk og sushi selvfølgelig.

Kasimjanov er en stor fan av Oslo. Han har vært mange ganger og trent 1911-gjengen, og etter hvert har han blitt ganske god kompis med Torbjørn. Hver gang han er her forteller han hvor fantastisk det er i Oslo, og da han begynner å snakke om Alex Sushi ser man det nesten renne vann fra munnen hans.

I påsken spilte Torbjørn og jeg Grenke Open i Karlsruhe, og en kveld spiste vi middag med Kasimjanov og Caruana. Midtveis i middagen begynte de å snakke om sjåk, og Caruana så ivrig på meg da han fortalte i ekstremfart om sjåkteori. Akkurat som om jeg klarte å følge med. Uansett var det under denne middagen at den geniale idéen om en Oslotur med sjåkspilling og Alex sushi ble brakt på banen. Det passet jo også perfekt at det var helg før Norway Chess, så Torbjørn kunne samle en liten gjeng for spilling.

Planen ble en realitet og Torbjørn klarte å samle tre andre spillere fra klubben 1911. På lørdag ble sjåkfesten på Kafe sjakk matt innledet med at jeg og Caruana var på lag mot Rustam og Torbjørn. Det var veldig kult å spille på lag med Caruana samtidig som du sitter ovenfor en tidligere FIDE-verdensmester. Begge to er rutinerte sjåkspillere og hyggelige som de er, prøvde de å gi meg noen tips. Selv om jeg kun har spilt sjåk én gang tidligere, var det kanskje håp med en av verdens beste spillere på laget?

Det ble dessverre tungt – disse gutta kan matte! Sjåk krever mye erfaring og jeg kastet inn håndkleet allerede etter to matcher. Rustam mattet meg raskt begge ganger og jeg klarte heller ikke å henge med på klokka. Her går det nemlig unna med kun 2 min betenkningstid! Jeg tenkte det ville bli litt mer fart på sakene hvis de andre 1911-gutta fikk prøve seg. Frode Urkedal, Lucas Ranaldi og Aleksander Lindbøl kom raskt inn i det og med rullerende lag ble matchene nokså jevne. For å forklare det litt enkelt spiller man altså to spillere på hvert lag med motsatte farger. Brikkene den ene spilleren slår blir gitt til medspilleren, som nå kan sette de inn på sitt brett.

Frode Urkedal var noe overrasket over denne alternative oppladningen til Norway Chess. Han spilte mye mot Caruana denne dagen og hevdet seg bra. I sjåk er det vanligvis en god strategi å være på hugget og angripe, men Rustam ble overrasket over hvor godt den defensive strategien til Urkedal funket.

Frode Urkedal var noe overrasket over denne alternative oppladningen til Norway Chess. Han spilte mye mot Caruana denne dagen og hevdet seg bra. I sjåk er det vanligvis en god strategi å være på hugget og angripe, men Rustam ble overrasket over hvor godt den defensive strategien til Urkedal funket.
Lucas og Caruana prøver å slå Torbjørn og læreren hans.
Aleksander og Rustam!

Vi satt nærmere fire timer og spilte, og heldigvis er sjåk ganske underholdende som tilskuer også. Makan til kaos på brettet. Sleit litt med å skjønne trekkene som ble utført, men noe åpningsteori har jeg tross alt lært meg:

Dette er tydeligvis en populær åpning i sjåk. I denne stillingen er det en posisjonell tabbe for hvit å slå springeren på f6.

Rustam lærte oss at i sjåk, også kalt bughouse, er de standard åpningsprinsippene desto mer viktig enn i vanlig sjakk. Det handler om å ta sentrum, utvikle offiserene raskt og ikke skape svakheter rundt kongen. Man bør derfor være forsiktig med å flytte f, g og h-bonden med tanke på en eventuell kort rokade. Åpningen over går 1.e4 Sf6 2.e5 d5. Dette ser jo rart ut, men når hvit slår springeren på f6 og svart tar tilbake med e-bonden, får svart bygd opp et ekstra forsvar rundt kongen samtidig som brikkene kommer raskt ut!

Etter bughouse-festen bar det avgårde til Alex sushi på Tjuvholmen! Dette hadde Rustam gledet seg stort til!

Digg mat!

Etter en lang dag var det viktig å få tilbake balansen. Hvem klarer å balansere lengst? Caruana prøvde seg med sokkeless-strategien!

Fullt fokus…
Torbjørn klarte å balansere lengst og kom seirende ut!

På vei til Alex Sushi kunne Caruana fortelle meg at han stort sett pleier å ta det med ro dagene før en turnering. Jeg tror imidlertid at sjåkspillingen gjør susen for et bra resultat i Stavanger! Nå er Norway Chess i gang, og selv om jeg selvsagt håper Magnus vinner, så heier jeg også på sympatiske Fabiano. Gleder meg til å følge med på partiene fremover. Sterkere felt skal man lete lenge etter!

Her kommer en liten video fra spillingen på sjakk matt:

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *