15. april 2019 Forvandling fryder

Forvandling fryder

Du har sittet overfor motstanderen din i timevis. Svetten renner. Ved siden av brettet har din fiende samlet alle brikkene han har slått ut.

Hver brikke er stilt opp med millimeters presisjon og du får assosiasjoner til den ordentlige kongens garde som trikser med gevær, trompeter, og marsjerer. Høyest ruver dronningen. Dronningen, den som en gang var din, står nå og skuler deg skuffet inn i øynene. Du strekker hånden fram, lener deg over brettet og snapper dama tilbake. Etter å ha skrudd den godt ned i et felt på åttenderaden trykker du så på klokken og tar en titt bort på motstanderens trofésamling. Nå ser den ikke så imponerende ut. Man skal ikke skryte av brikkesamlinga før partiet er slutt.

Bondeforvandling – en befrielse og et friskt pust. Selv om sjakk matt er det ultimate målet, kan dét å få ny dronning trygt kalles et solid delmål. Det vekker derfor oppsikt når noen velger å forvandle til en annen brikke. Hvorfor vil de ikke ha den beste brikken?

Inn med sjakk

Dronningen kan gå som alle de andre brikkene, med unntak av springeren. Derfor kan det vært et poeng å forvandle til en springer for å få til en dødelig sjakk. Du har kanskje følgende felle på ditt lynsjakkrepertoar?

Unngå patt?

Kanskje den vanligste grunnen til å forvandle til noe annet enn dronning, er for å unngå patt. I følgende eksempel kroner underpromoteringen verket.

Syns du denne var interessant? Denne sluttspillstudien og mange flere kan du finne i Dvoretsky’s Endgame Manual, som er en av de mest anerkjente sluttspillbøkene! Den kan kjøper her!

Snedige gafler

Springeren er som kjent god til å gafle, og denne egenskapen blir også relevant når det kommer til underpromotering. I følgende parti fikk hvit inn en skikkelig kombinasjon.

Stevan Popov – Ivan Buljovcic

Vanlige sluttspill

I enkelte sluttspill er underpromotering svært sentralt. Ja, faktisk er det store spørsmålet om underpromoteringen fungerer eller ikke. Det er ikke uvanlig at man får stillinger der et tårn kjemper mot en enslig bonde. I slike situasjoner er det viktig å kjenne til følgende underpromotering.

Hvit ser ut til å være fortapt ettersom svart truer matt på h8. Men takket være 1.b8=S+! kan hvit lure seg over i et teoretisk remissluttspill. For å holde dette til remis er det imidlertid viktig å vite at kongen og springeren ikke må skille lag. Dersom de gjør det, vil som regel springeren bli fanget og gå tapt.

 

 

 

 

 

 

Dersom det er snakk om en randbonde hjelper ikke springerforvandlingen.

Hvits eneste sjanse er 1.h8=S+ men etter 1…Kf6! befinner hvit seg i en avgjørende trekktvang.

I vårens utgave av Reykjavik Open så det lenge ut til at Joachim Thomassen skulle beseire GM Henrik Danielsen. I dette maratonpartiet fikk vi nesten en kopi av forrige diagramstilling.

J. Thomassen – H. Danielsen

Det er vanskelig å trene seg opp til å bli god på å underpromotere, men som alltid lønner det seg å hele tiden se etter om det umulige faktisk kan fungere. En ting er sikkert – det er en ganske artig følelse å forvandle til noe annet enn en dronning. Du kan trygt prøve dette hjemme.


Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #2, 2011 og gjengitt med tillatelse fra NSF.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *