Petrosjans kvalitetsofre

Tigran Vartanovitsj Petrosjan skiller seg fra de andre verdensmesterne. Mens Tal var kjent for sine blendende ofre og Karpov for sin finslepne teknikk, var Petrosjan kjent for sitt blytunge forsvarsspill.

Antagelig var armeneren den spilleren i sjakkens historie som det har vært vanskeligst å slå. Ja, ettersom forsvarsspill og forebygging var de viktigste ingrediensene i hans suksessoppskrift, var han nærmest uslåelig, og etter å ha beseiret Botvinnik i 1963 ble han den niende verdensmester i sjakk.

Selv om forsvarsspillet var i høysetet, er Petrosjan også blitt kjent for sine fantastiske kvalitetsofre, og det er dette vi skal se nærmere på i denne artikkelen. I parti etter parti ofret han kvaliteter, enten som en forsvarsstrategi eller som et angrepsvåpen.

Når man ofrer en kvalitet gir man et tårn for å få en lett offiser tilbake. Noen ganger gjør man dette for å få kontroll over felter av en farge. I følgende parti, og forsåvidt i alle partiene i denne artikkelen, vil du se at motstanderens tårn blir arbeidsløse.

Lev Polugajevskij – Tigran Petrosjan

Jeg er sikker på at Ulf Andersson hadde dette partiet i tankene da han forbløffet hele sjakkverden med følgende offer.

Garry Kasparov – Ulf Andersson
Moskva 1981

De fleste spillere opplevde det som et mareritt å spille mot Kasparov med de svarte brikkene. Hvordan var det så at Andersson klarte remis? Jo, med et petrosjansk offer:

13…Txe3! 14.fxe3 Hvit leder med en kvalitet rett ut fra åpningen, men svart har fått full kontroll over de svarte feltene. Etter 87 trekk måtte en frustrert Kasparov innse at svarts forsvar var ugjennomtrengelig.

Når du vurderer å ofre en kvalitet, bør du se på hva du får igjen. Løperparet, fribønder, aktivitet eller angrepssjanser kan alle være gode grunner til å gi en kvalitet. I det neste partiet får du se to kvalitetsofre som gir flust med kompensasjon.

Octavio Troianescu – Tigran Petrosjan

Petrosjan forsvarte verdensmestertittelen ved å slå Boris Spasskij i 1966. Tre år senere måtte han se seg slått av russeren, men selv i denne matchen fikk han briljert med et kvalitetsoffer. Som vanlig blir du vitne til arbeidsledige tårn, fribønder og en utsatt kongestilling.

Boris Spasskij – Tigran Petrosjan


Artikkelen ble skrevet av Torbjørn Ringdal Hansen for Norsk Sjakkblad #4, 2011 og gjengitt med tillatelse fra NSF.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *